Articolul 80 din Legea Privind activitatea băncilor în Republica Moldova. Tranzacții cu persoanele afiliate băncii

(1) Banca nu poate acorda credite sau efectua tranzacţii cu persoanele afiliate băncii definite la art. 3 dacă astfel de credite se acordă sau astfel de tranzacţii se efectuează în condiţii mai avantajoase decît cele prevăzute pentru persoanele care nu sînt afiliate băncii.

(2) Banca este obligată să prezinte Băncii Naţionale a Moldovei, în modul stabilit în actele normative ale acesteia, informaţii cu privire la persoanele afiliate băncii, creditele acordate de bancă acestora şi tranzacţiile încheiate de bancă cu acestea.

(3) Tranzacţiile băncii cu persoanele afiliate se supun unor condiţii, limite şi restricţii stabilite de Banca Naţională a Moldovei, care pot să includă cerinţe de formare a unor rezerve adiţionale pentru acoperirea eventualelor pierderi la credite şi alte active aferente tranzacţiilor cu persoanele afiliate.

(4) Banca nu poate acorda credite niciunui salariat al său, decît în limitele şi condiţiile stabilite de Banca Naţională a Moldovei prin actele sale normative.

(5) Orice tranzacţie cu o persoană afiliată băncii trebuie să fie aprobată, înaintea încheierii acesteia, cu votul cel puţin al majorităţii membrilor consiliului băncii, cu excepţia cazurilor prevăzute în reglementările Băncii Naţionale a Moldovei.

(6) În cadrul procesului de supraveghere, Banca Naţională a Moldovei poate prezuma persoanele afiliate băncii dacă aceste persoane întrunesc una sau mai multe dintre caracteristicile prevăzute în actele normative ale Băncii Naţionale a Moldovei, precum și ţinînd cont de natura relaţiilor, tranzacţiilor şi existenţa altor relaţii cu banca. Banca Naţională a Moldovei notifică banca cu privire la o asemenea decizie cel tîrziu în următoarea zi lucrătoare.

(7) Pînă la proba contrară, care urmează a fi prezentată Băncii Naţionale a Moldovei în termen de 15 zile lucrătoare de la data recepţionării notificării prevăzute la alin. (6), persoanele identificate de Banca Naţională a Moldovei conform alin. (6) se prezumă că sînt persoane afiliate băncii din data tranzacţiei.

(8) În sensul prezentului articol, cel puțin următoarele condiţii sînt considerate a fi mai avantajoase decît cele prevăzute pentru persoanele care nu sînt afiliate băncii:

a) acceptarea unui gaj cu o valoare de piaţă mai mică decît un gaj similar solicitat de la alţi clienţi ai băncii;

b) procurarea unui bun imobil de o calitate scăzută sau la un preţ mai ridicat decît preţul bunurilor imobile similare pe piaţă;

c) efectuarea unor investiţii în valorile mobiliare ale persoanei afiliate pe care banca nu le-ar fi efectuat în cazul altor persoane;

d) achitarea bunurilor sau serviciilor procurate de la o persoană afiliată la un preţ mai ridicat decît preţul pentru bunuri şi servicii similare pe piaţă sau în circumstanţe în care aceleaşi bunuri sau servicii nu ar fi fost procurate de la o altă persoană;

e) vînzarea către o persoană afiliată băncii a unui activ la un preţ mai scăzut decît cel care ar fi încasat în cazul vînzării activului către o altă persoană;

f) stabilirea unei rate a dobînzii/comisionului mai mic pentru serviciul prestat decît dacă același serviciu era prestat unei alte persoane în condiții generale;

g) stabilirea unei rate a dobînzii mai mari pentru depozitul acceptat decît dacă același depozit era acceptat de la o altă persoană în condiții generale.

Art 80 Legea Privind activitatea băncilor în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №202 din 06.10.2017, versiune în vigoare din 06.10.2010

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului