Articolul 130 din Legea Privind activitatea băncilor în Republica Moldova. Schimbul de informațiicu alte autorități

(1) Fără a aduce atingere prevederilor art.126128, Banca Naţională a Moldovei poate schimba informaţii cu autorităţi din Republica Moldova sau din alte state, responsabile cu monitorizarea:

a) organismelor implicate în falimentul şi lichidarea băncilor, precum şi în alte proceduri similare;

b) sistemelor de protecţie contractuală sau instituţională, astfel cum sînt prevăzute la art. 129 alin. (1) lit. d);

c) societăților de audit ale băncilor, societăților de investiţii, asigurătorilor, precum şi ale altor societăți financiare nonbancare.

(2) Schimbul de informaţii prevăzut la alin. (1) se realizează cu respectarea următoarelor condiţii:

a) informaţiile trebuie să fie destinate îndeplinirii atribuţiilor de monitorizare prevăzute la alin. (1);

b) informaţiile primite de către autoritățile prevăzute la alin. (1), din Republica Moldova sau din alte state, sînt supuse unor cerinţe de păstrare a secretului profesional, prevăzute de legislația națională, cel puțin echivalente celor prevăzute la art. 126;

c) în cazul în care informaţiile provin dintr-un alt stat, acestea nu sînt divulgate fără acordul expres al autorității competente care le-a furnizat, iar în unele cazuri, doar în scopurile pentru care autoritatea în cauză și-a dat acordul.

(3) Fără a aduce atingere prevederilor art. 126128, cu scopul de a consolida stabilitatea și integritatea sistemului financiar, Banca Naţională a Moldovei poate schimba informaţii cu autorităţi sau organisme din Republica Moldova sau din alte state responsabile, în temeiul legii, de depistarea şi investigarea încălcărilor legislaţiei privind societăţile pe acțiuni și/sau privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului.

(4) Schimbul de informaţii prevăzut la alin. (3) se realizează cu respectarea următoarelor condiţii:

a) informațiile respective sînt schimbate în scopul îndeplinirii sarcinilor de depistare și investigare a încălcărilor aduse dreptului societăților comerciale;

b) informaţiile primite de autoritățile sau organismele, prevăzute la alin. (3), din Republica Moldova sau din alte state sînt supuse unor cerinţe de păstrare a secretului profesional, prevăzute de legislația națională, cel puțin echivalente celor prevăzute la art. 126;

c) în cazul în care informaţiile provin dintr-un alt stat, acestea nu sînt divulgate fără acordul expres al autorității competente care le-a furnizat, iar în unele cazuri, doar în scopurile pentru care autoritatea în cauză și-a dat acordul.

(5) Autorităţile sau organismele din Republica Moldova avînd competenţele prevăzute la alin. (3) pot schimba informaţii cu autorităţile competente din alte state, cu respectarea condiţiilor prevăzute la alin. (4), inclusiv în situaţia în care aceste autorităţi sau organisme desfăşoară activitatea de detectare şi investigare cu ajutorul unor persoane anume desemnate în acest scop, care nu sînt funcționari publici.

(6) Autorităţile sau organismele din Republica Moldova, prevăzute la alin. (3) comunică autorităţilor competente care le furnizează informaţii, numele şi responsabilităţile precis determinate ale persoanelor cărora li se transmit respectivele informaţii.

Art 130 Legea Privind activitatea băncilor în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №202 din 06.10.2017, versiune în vigoare din 06.10.2010

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului