Articolul 121 Сodul vamal în Republica Moldova. Mărfurile defecte sau neconforme cu dispozițiile contractului

(1) Se procedează la rambursarea sau la remiterea cuantumului drepturilor de import în cazul în care notificarea datoriei vamale se referă la mărfuri refuzate de către importator deoarece, în momentul acordării liberului de vamă, acestea erau defecte sau neconforme cu dispozițiile contractului pe baza căruia au fost importate.

(2) Se consideră mărfuri defecte mărfurile deteriorate înaintea acordării liberului de vamă.

(3) Rambursarea sau remiterea nu se acordă în următoarele situații:

a) mărfurile, înainte de a fi puse în liberă circulație, au fost plasate sub un regim special pentru a fi testate, cu excepția cazului în care se stabilește că defectele mărfurilor sau nerespectarea dispozițiilor contractului nu ar fi putut fi detectate în mod normal în decursul acestor teste;

b) caracterul defectuos al mărfurilor a fost luat în considerare la stabilirea dispozițiilor contractului, mai ales a prețului, înainte ca mărfurile să fie plasate într-un regim vamal care presupune apariția unei datorii vamale; sau

c) mărfurile sunt vândute de solicitant după ce s-a stabilit caracterul lor defectuos sau neconformitatea cu dispozițiile contractului.

(4) Prin derogare de la alin. (3), rambursarea sau remiterea se acordă dacă mărfurile nu au fost utilizate, cu excepția cazului în care o utilizare inițială este necesară pentru a constata defecțiunea sau neconformitatea acestora.

(5) În baza unei cereri depuse de persoana interesată, Serviciul Vamal autorizează, în locul scoaterii mărfurilor de pe teritoriul vamal, plasarea acestora sub regimul de perfecționare activă, inclusiv în vederea distrugerii, sau de tranzit extern, de antrepozit vamal sau de zonă liberă.

Art 121 Сodul vamal în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №95 din 24.08.2021

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului