Articolul 295 Сodul vamal în Republica Moldova. Transportul printr-o instalație de transport fixă și operarea regimului de tranzit extern

(1) În sensul prezentului articol, prin instalație de transport fixă se înțelege mijloacele tehnice utilizate pentru transportul continuu al unor mărfuri precum energia electrică, gazul și petrolul.

(2) Atunci când mărfurile transportate printr-o instalație de transport fixă intră pe teritoriul vamal prin instalația respectivă, mărfurile în cauză se consideră plasate sub regimul de tranzit extern în momentul în care intră pe teritoriul vamal.

(3) Atunci când mărfurile se află deja pe teritoriul vamal și sunt transportate printr-o instalație de transport fixă, mărfurile în cauză se consideră plasate sub regimul de tranzit intern în momentul în care sunt plasate în instalația de transport fixă.

(4) În scopul regimului de tranzit, în cazul în care mărfurile sunt transportate prin instalații de transport fixe, titularul regimului este operatorul instalației de transport fixe. Titularul regimului și Serviciul Vamal convin asupra metodelor de supraveghere vamală a mărfurilor transportate.

(5) În scopul art. 293 alin. (3), operatorul unei instalații de transport fixe este considerat ca fiind transportatorul.

(6) Se consideră că regimul de tranzit s-a finalizat atunci când:

1) în evidențele comerciale ale destinatarului este efectuată înscrierea corespunzătoare; sau

2) operatorul instalației de transport fixe a certificat faptul că mărfurile transportate cu ajutorul instalației de transport fixe:

a) au sosit la instalația destinatarului;

b) sunt acceptate în rețeaua de distribuție a destinatarului; sau

c) au părăsit teritoriul vamal.

(7) Mărfurile străine sunt considerate ca fiind în depozitare temporară din momentul finalizării regimului de tranzit în conformitate cu alin. (6) pct. 1) sau pct. 2) lit. a) sau b).

Art 295 Сodul vamal în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №95 din 24.08.2021

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului