Articolul 194 Сodul vamal în Republica Moldova. Scutiri aplicate la reintroducerea mărfurilor

(1) Mărfurile străine care, după ce au fost exportate inițial în calitate de mărfuri autohtone în afara teritoriului vamal, sunt reintroduse în termen de 3 ani și declarate pentru punerea în liberă circulație sunt scutite de drepturi de import în baza unei cereri depuse de persoana care anterior a efectuat exportul.

(2) Alin. (1) se aplică și în cazul în care mărfurile reintroduse reprezintă numai o parte din mărfurile exportate inițial în afara teritoriului vamal.

(3) În cazul în care, anterior exportului de pe teritoriul vamal, mărfurile reintroduse au fost puse în liberă circulație cu scutire de drepturi de import, acestora li se acordă scutirea în conformitate cu alin. (1) numai în măsura în care ele urmează să fie puse în liberă circulație pentru aceeași destinație.

(4) În cazul în care destinația finală pentru care mărfurile respective urmează să fie puse în liberă circulație nu mai este aceeași, cuantumul drepturilor de import se reduce cu cel eventual încasat la prima punere în liberă circulație a mărfurilor. În cazul în care cuantumul încasat la prima punere în liberă circulație îl depășește pe cel încasat la punerea în liberă circulație a mărfurilor reintroduse, nu se acordă nicio restituire.

(5) În cazul în care mărfurile autohtone și-au pierdut statutul vamal de mărfuri autohtone în temeiul art. 158 și sunt puse în liberă circulație ulterior, se aplică alin. (1)–(4) din prezentul articol.

(6) Scutirea de drepturi de import nu se acordă decât cu condiția ca mărfurile să fie reintroduse în aceeași stare în care au fost exportate.

(7) Se consideră că mărfurile sunt reintroduse în aceeași stare în care au fost exportate în cazul în care mărfurile nu au făcut obiectul unor modificări în afara modificării referitoare la aspectul lor sau a modificărilor necesare pentru a le repara, a le readuce în stare bună sau a le menține în stare bună.

(8) Se consideră că mărfurile sunt reintroduse în aceeași stare în care au fost exportate în cazul în care, după ce au fost exportate, ele au făcut obiectul unor modificări în afara modificării referitoare la aspectul lor sau a modificărilor necesare pentru a le repara, a le readuce în stare bună sau a le menține în stare bună, dar, odată ce astfel de modificări au fost inițiate, s-a constatat că acestea nu sunt adecvate pentru utilizarea propusă a mărfurilor.

(9) În cazul în care mărfurile menționate la alin. (7) sau (8) au fost supuse unor modificări care le-ar fi determinat să facă obiectul drepturilor de import dacă acestea ar fi fost plasate sub regimul de perfecționare pasivă, mărfurile respective se consideră a fi reintroduse în aceeași stare în care au fost exportate numai cu condiția ca aceste modificări, inclusiv încorporarea unor piese de schimb, să nu depășească ceea ce este strict necesar pentru a permite utilizarea mărfurilor în aceleași condiții ca acele din momentul exportului.

(10) Scutirea de drepturi de import se acordă pe baza informațiilor din care rezultă că sunt îndeplinite condițiile pentru acordarea scutirii.

Art 194 Сodul vamal în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №95 din 24.08.2021

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului