Articolul 96 Сodul vamal în Republica Moldova. Norme speciale pentru calcularea cuantumului drepturilor de import

(1) În cazul în care, pentru mărfurile plasate sub un regim vamal sau în depozit temporar, pe teritoriul vamal au fost suportate cheltuieli pentru depozitare sau pentru manipulări uzuale, astfel de cheltuieli sau creșterea valorii nu se iau în considerare la calcularea cuantumului drepturilor de import datorate, cu condiția ca declarantul să furnizeze o dovadă pentru cheltuieli.

(2) Prin derogare de la alin. (1), valoarea în vamă, cantitatea, natura și originea mărfurilor străine utilizate în aceste operațiuni se iau în considerare pentru calcularea cuantumului drepturilor de import.

(3) În cazul în care clasificarea tarifară a mărfurilor plasate sub un anumit regim se schimbă ca urmare a executării unei manipulări uzuale pe teritoriul vamal, la cererea declarantului se aplică clasificarea tarifară inițială a mărfurilor plasate sub regim.

(4) În cazul în care apare o datorie vamală pentru produsele prelucrate rezultate dintr-un regim de perfecționare activă, cuantumul drepturilor de import corespunzător acestei datorii se determină, la cererea declarantului, pe baza clasificării tarifare, a valorii în vamă, a cantității, a naturii și a originii mărfurilor plasate sub regimul de perfecționare activă la momentul acceptării declarației vamale privind aceste mărfuri.

(5) Atunci când apare o datorie vamală pentru produse prelucrate care rezultă din regimul de perfecționare pasivă sau pentru produse de înlocuire, astfel cum sunt menționate la art. 331 alin. (1), cuantumul drepturilor de import se calculează pe baza costului operațiunii de prelucrare executate în afara teritoriului vamal.

(6) În cazul în care legislația vamală prevede un tratament tarifar favorabil, o scutire totală sau parțială de drepturi de import sau de export în temeiul art. 53 alin. (3) lit. d)–f), un astfel de tratament tarifar favorabil, o astfel de scutire se aplică în cazul în care apare o datorie vamală, cu condiția ca nerespectarea obligațiilor care a dus la apariția datoriei vamale să nu constituie o tentativă de încălcare a legislației vamale.

Art 96 Сodul vamal în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №95 din 24.08.2021

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului