Articolul 134 Сodul vamal în Republica Moldova. Sechestrarea bunurilor ca modalitate de asigurare a executării silite a datoriei vamale

(1) În temeiul deciziei Serviciului Vamal privind executarea silită a datoriei vamale sunt supuse sechestrării toate bunurile proprietate a debitorului, indiferent de locul aflării lor, cu excepția celor enumerate la alin. (6).

(2) Sechestrarea bunurilor în temeiul deciziei Serviciului Vamal este efectuată de funcționarul vamal.

(3) Înainte de a se proceda la sechestrare, debitorului (reprezentantului acestuia), persoanei lui cu funcție de răspundere li se remite o copie de pe decizia privind executarea silită a datoriei vamale și li se aduce la cunoștință în scris ce drepturi și obligații au în timpul sechestrării, ce răspundere prevede legea pentru neîndeplinirea obligațiilor.

(4) Debitorul (reprezentantul acestuia), persoana lui cu funcție de răspundere sunt datori să prezinte spre sechestrare toate bunurile, inclusiv cele date altor persoane la păstrare sau în folosință, precum și documentele confirmative ale dreptului de proprietate asupra bunurilor, și să comunice în scris:

a) informații despre bunurile care nu aparțin debitorului și despre proprietarii acestora;

b) informații despre bunurile care aparțin debitorului și care au fost date altor persoane la păstrare sau în folosință;

c) informații despre bunurile gajate;

d) informații despre bunurile sechestrate de alte autorități publice.

(5) Pentru depistarea bunurilor debitorului, funcționarul vamal este în drept să cerceteze locurile în care se presupune că se află acestea, iar în cazul domiciliului și al reședinței – cu acordul persoanei căreia îi aparține sau în baza hotărârii instanței judecătorești.

(6) Nu pot fi sechestrate următoarele bunuri:

a) produsele agricole perisabile, conform unei liste prevăzute în actele normative;

b) bunurile gajate sau ipotecate până la momentul sechestrării;

c) bunurile personale ale persoanei fizice, care, conform Codului de executare, nu pot fi urmărite;

d) bunurile sechestrate de alte autorități publice;

e) alte bunuri care, conform legislației, nu pot fi urmărite.

(7) Vor fi sechestrate bunuri numai în valoarea necesară și suficientă pentru stingerea datoriei vamale, pentru achitarea impozitelor și taxelor aferente comercializării bunurilor sechestrate, al căror termen de plată este stabilit până la sau la data comercializării acestora, și pentru recuperarea cheltuielilor de executare silită.

(8) Pentru determinarea cantității suficiente de bunuri ce urmează a fi sechestrate, în momentul sechestrării se stabilește prețul de sechestru al bunurilor după valoarea lor de bilanț, în conformitate cu datele contabilității debitorului. În cazul când persoanele, conform legislației, nu țin contabilitatea și când debitorul (reprezentantul acestuia), persoana lui cu funcție de răspundere se eschivează de a fi prezenți la sechestru sau lipsesc, prețul de sechestru al bunurilor îl stabilește funcționarul vamal conform procedurilor de evaluare stabilite de legislație, luând în considerare starea lor tehnică și alte caracteristici. Pentru constatarea stării tehnice pot fi invitați, după caz, specialiști în domeniu. Valorile mobiliare sunt sechestrate la valoarea lor nominală. Cota-parte într-o societate se determină conform documentelor ei de constituire.

(9) În cazul sechestrării bunurilor, funcționarul vamal întocmește, în două exemplare, după un model aprobat de Serviciul Vamal, lista bunurilor sechestrate. Fiecare foaie este semnată de participanții la sechestru.

(10) În lista bunurilor sechestrate se indică denumirea, cantitatea, semnele de identificare individuală și valoarea bunurilor. La valorile mobiliare se indică numărul, emitentul, valoarea nominală și alte date cunoscute la momentul sechestrării.

(11) După trecerea în listă a bunurilor sechestrate, se întocmește, în două exemplare, actul de sechestru după un model aprobat de Serviciul Vamal și se semnează de participanții la sechestru. Exemplarul al doilea se înmânează debitorului (reprezentantului acestuia), persoanei lui cu funcție de răspundere contra semnătură.

(12) Bunurile sechestrate se lasă spre păstrare în locul aflării lor la momentul sechestrării: la debitor sau la o altă persoană. În cel de al doilea caz, se admite transmiterea bunurilor spre păstrare nemijlocit debitorului, care este obligat să le primească. La decizia funcționarului vamal, bunurile pot fi transmise spre păstrare altor persoane în bază de contract. Bijuteriile și alte obiecte de aur, argint, platină și de metale din grupa platinei, pietrele prețioase și perlele, precum și reziduurile din astfel de materiale sunt depuse spre păstrare la bancă de către funcționarul vamal. Responsabili de păstrarea bunurilor sechestrate sunt debitorul (reprezentantul acestuia), persoana lui cu funcție de răspundere sau persoana care o suplinește, cărora li s-a adus la cunoștință faptul sechestrării, ori persoana căreia i-au fost încredințate sub semnătură bunurile sechestrate.

(13) Actul de sechestru conține somația că dacă, în termen de 30 de zile lucrătoare din data aplicării sechestrului, debitorul nu va plăti datoria vamală, bunurile sechestrate vor fi comercializate în conformitate cu prezentul cod și alte acte normative.

(14) Dacă debitorul (reprezentantul acestuia), persoana lui cu funcție de răspundere refuză să semneze actul de sechestru, funcționarul vamal notează în dreptul numelui acestuia: „A refuzat să semneze”. Nota refuzului se confirmă prin semnătura a doi martori asistenți. În cazul absenței acestora, actul de sechestru este semnat de funcționarul vamal, exemplarul al doilea fiind expediat recomandat debitorului în aceeași zi în care a fost semnat actul de sechestru sau în ziua următoare.

(15) Dacă debitorul (reprezentantul acestuia), persoana lui cu funcție de răspundere nu sunt prezenți la sechestru, faptul se va consemna în actul de sechestru în prezența a doi martori asistenți, exemplarul al doilea fiind expediat recomandat debitorului în 24 de ore.

(16) În cazul sechestrării valorilor mobiliare, Serviciul Vamal va remite, în aceeași zi sau în ziua următoare, copia de pe actul de sechestru entității care ține evidența lor. Aceasta va consemna în registrul respectiv sechestrarea valorilor mobiliare, imediat după primirea copiei. Din acest moment, nu se va mai face, fără acordul Serviciului Vamal, nicio operațiune cu valorile mobiliare sechestrate.

(17) În cazul sechestrării bunurilor imobiliare, Serviciul Vamal va remite, în aceeași zi sau în ziua următoare, Agenției Servicii Publice copia de pe actul de sechestru și decizia de executare silită a datoriei vamale pentru notarea aplicării sechestrului.

(18) Dacă debitorul nu dispune de bunuri care, conform legislației, pot fi sechestrate, funcționarul vamal întocmește un act de carență (imposibilitatea executării).

Art 134 Сodul vamal în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №95 din 24.08.2021

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului