Articolul 92 Сodul vamal în Republica Moldova. Datoria vamală care apare prin nerespectare

(1) În cazul în care mărfurile sunt supuse unor drepturi de export, o datorie vamală la export apare dacă nu se respectă:

a) oricare dintre obligațiile stabilite în legislația vamală aplicabilă la ieșirea mărfurilor; sau

b) condițiile în temeiul cărora s-a permis scoaterea mărfurilor de pe teritoriul vamal cu scutire totală sau parțială de drepturi de export.

(2) Datoria vamală la export apare:

a) în momentul în care mărfurile sunt efectiv scoase de pe teritoriul vamal fără declarație vamală;

b) în momentul în care mărfurile ajung la o altă destinație decât cea pentru care s-a permis scoaterea de pe teritoriul vamal cu scutire totală sau parțială de drepturi de export; sau

c) în lipsa posibilității pentru Serviciul Vamal de a determina momentul menționat la lit. b) – în momentul în care expiră termenul fixat pentru producerea dovezii care atestă îndeplinirea condițiilor ce fac posibilă această scutire.

(3) În cazul menționat la alin. (1) lit. a), debitor este:

a) orice persoană care trebuia să îndeplinească obligația respectivă;

b) orice persoană care cunoștea sau trebuia în mod rezonabil să cunoască faptul că obligația respectivă nu a fost îndeplinită și care a acționat pe seama persoanei care trebuia să îndeplinească această obligație;

c) orice persoană care a participat la acțiunea ce a dus la neîndeplinirea obligației și care cunoștea sau trebuia să cunoască faptul că declarația vamală nu a fost depusă, deși ar fi trebuit să fie depusă.

(4) În cazul menționat la alin. (1) lit. b), debitor este persoana căreia i se cere să respecte condițiile ce au permis scoaterea mărfurilor de pe teritoriul vamal cu scutire totală sau parțială de drepturi de export.

Art 92 Сodul vamal în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №95 din 24.08.2021

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului