Articolul 425-9 Сodul vamal în Republica Moldova. Desfășurarea licitației

(1) În ziua licitației, concomitent cu înmânarea biletelor de participant, comisia de licitație înregistrează participanții prezenți. Înregistrarea se încheie cu 10 minute înainte de începutul procedurii de licitație.

(2) Licitația este condusă de un licitator desemnat prin ordin al directorului Serviciului Vamal.

(3) Licitarea fiecărui lot de bunuri la licitația cu strigare începe cu anunțarea de către licitator a prețului inițial și a pasului de ridicare a prețului. Cel care acceptă prețul ridică biletul de participant. După ce unul dintre participanți a ridicat biletul, ceilalți pot pretinde la lot propunând un preț mai mare cu unul sau cu mai mulți pași de ridicare. Dacă nimeni nu oferă un preț mai mare decât cel acceptat, strigat de 3 ori de către licitator, acesta fixează printr-o lovitură de ciocan faptul vânzării lotului.

(4) Participantul la licitație care a câștigat lotul semnează procesul-verbal privind rezultatele licitației, întocmit pe un formular tipizat, aprobat de Serviciul Vamal.

(5) Participantul care a câștigat lotul la licitația cu strigare, dar care a refuzat să semneze procesul-verbal privind rezultatele licitației este privat de dreptul de a participa la această licitație, iar licitarea va reîncepe de la prețul oferit de participantul anterior. Participantului care a refuzat să semneze procesul-verbal nu i se va restitui avansul.

(6) Bunurile nesolicitate la licitația cu strigare sunt scoase la licitația cu reducere, conform deciziei Serviciului Vamal. Licitatorul începe licitarea fiecărui lot cu anunțarea prețului lui maxim, care va fi prețul inițial de la licitația cu strigare, și a pasului de reducere a prețului. Pasul de reducere nu poate fi mai mare de 5% din prețul maxim.

(7) Dacă prețul redus a fost strigat de 3 ori și niciun participant nu și-a exprimat intenția de a cumpăra lotul, licitatorul reduce prețul cu încă un pas, declarând de fiecare dată prețul nou.

(8) Licitatorul reduce prețul până când unul dintre participanți este de acord cu prețul propus, cerând acestuia să confirme oferta numind suma pentru care este de acord să cumpere lotul. În cazul confirmării, licitatorul va striga prețul de 3 ori, fixând faptul vânzării printr-o lovitură de ciocan. Dacă un alt participant dorește să cumpere lotul, acesta are dreptul să ridice prețul cu un pas sau cu mai mulți, declarând intenția sa în timpul repetării prețului, până la lovitura de ciocan, și confirmând oferta prin ridicarea biletului de participant. În acest caz, licitația cu reducere trece în licitație cu strigare.

(9) Reducerea prețului va continua până se va ajunge la zero, după care lotul se scoate de la licitație. Serviciul Vamal poate stabili pentru unele loturi scoase la licitația cu reducere limita la care poate fi redus prețul.

(10) Dacă constată încălcarea procedurii de licitație, licitatorul, președintele sau orice membru al comisiei de licitație suspendă licitația până când comisia de licitație decide continuarea licitației sau scoaterea lotului de la licitație.

(11) Participantul la licitația cu reducere care a câștigat lotul semnează procesul-verbal privind rezultatele licitației. Dacă refuză să-l semneze, participantul este privat de dreptul de a participa la această licitație, care reîncepe de la prețul acceptat de el. Participantului care a refuzat să semneze procesul-verbal nu i se restituie avansul.

(12) Dacă licitarea unui lot este declarată nulă din motive prevăzute de prezentul cod, se întocmește un proces-verbal al licitației nule pe un formular tipizat aprobat de Serviciul Vamal. În acest caz, participanții din a căror vină licitația a fost declarată nulă nu sunt admiși la licitațiile ulterioare la care va fi expus lotul a cărui licitare a fost declarată nulă. Lor nu li se va restitui avansul.

Art 425-9 Сodul vamal în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №95 din 24.08.2021

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului