Articolul 98 Сodul vamal în Republica Moldova. Dispoziții generale

(1) În cazul în care nu există dispoziții contrare, prezentul capitol definește normele aplicabile garanțiilor pentru datoriile vamale existente și datoriile vamale susceptibile de a apărea.

(2) În cazul în care Serviciul Vamal solicită constituirea unei garanții, această garanție este furnizată de către debitor sau de către persoana care poate deveni debitor. Serviciul Vamal poate accepta ca garanția să fie constituită de o altă persoană decât cea de la care este solicitată.

(3) Fără a aduce atingere art. 106, Serviciul Vamal solicită constituirea unei singure garanții pentru mărfuri distincte.

(4) În cazul în care garanția nu a fost eliberată, aceasta poate fi utilizată, în limitele cuantumului garantat, pentru a se recupera cuantumul drepturilor de import sau de export de plătit ca urmare a controalelor efectuate ulterior acordării liberului de vamă pentru mărfurile respective.

(5) În baza unei cereri depuse de persoana menționată la alin. (2) din prezentul articol, Serviciul Vamal, conform art. 104 alin. (1)–(3), autorizează ca o garanție globală să fie constituită pentru acoperirea cuantumului drepturilor de import sau de export corespunzător datoriei vamale în legătură cu două sau mai multe operațiuni, declarații sau regimuri vamale.

(6) Serviciul Vamal monitorizează garanția.

(7) Nu se solicită nicio garanție de la autoritățile publice centrale și locale pentru activitățile sau operațiunile legate de import sau export îndeplinite în calitate de autorități publice.

(8) Nu se solicită nicio garanție în oricare dintre următoarele situații:

1) în cazul transportului mărfurilor prin instalații de transport fixe;

2) pentru mărfurile care sunt plasate sub regimul de admitere temporară în următoarele cazuri:

a) în cazul în care declarația vamală poate fi făcută verbal sau prin orice altă acțiune stabilită;

b) în cazul echipamentelor utilizate în traficul internațional de către companiile aeriene, navale sau feroviare sau de către furnizorul de serviciul poștal universal, cu condiția ca echipamentele respective să fie identificate printr-un marcaj distinct;

c) în cazul ambalajelor importate goale, atunci când acestea poartă marcaje rezistente la ștergere și care nu pot fi înlăturate;

d) în cazul în care titularul anterior al autorizației de admitere temporară a declarat mărfurile pentru regimul de admitere temporară, iar mărfurile respective sunt ulterior plasate sub regimul de admitere temporară pentru același scop.

(9) - abrogat.

(10) - abrogat.

(11) Garanția constituită pentru o declarație vamală se aplică cuantumului drepturilor de import sau de export corespunzător datoriei vamale în legătură cu toate mărfurile care fac obiectul acestei declarații sau sunt puse în liberă circulație pe baza acestei declarații, indiferent dacă această declarație este sau nu corectă.

(12) Serviciul Vamal poate renunța la constituirea unei garanții în cazul în care cuantumul drepturilor de import necesare a fi garantate nu depășește limita neimpozabilă pentru declarații prevăzută de prezentul cod.

Art 98 Сodul vamal în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №95 din 24.08.2021

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului