Articolul 425-12 Сodul vamal în Republica Moldova. Transmiterea cu titlu gratuit sau distrugerea mărfurilor

(1) Bunurile confiscate de către Serviciul Vamal sunt transmise cu titlu gratuit în următoarele cazuri:

a) dacă bunurile confiscate constituie construcții (inclusiv locuințe și anexele acestora), acestea sunt transmise în proprietatea statului;

b) dacă bunurile confiscate sunt cărți cu amprente de ștampile ale bibliotecilor, acestea se predau bibliotecilor; bunurile fără caracteristici comerciale, dar care pot fi folosite, precum și documente grafice (ilustrate, cărți poștale, planșe etc.) pentru copii se predau instituțiilor pentru copii;

c) dacă bunurile confiscate sunt articole cu conținut de metale prețioase și pietre prețioase cu valoare istorică, științifică, artistică sau altă valoare culturală, obiecte de cult, valori numismatice, formațiuni naturale din pietre minerale, acestea se predau instituțiilor publice din subordinea Ministerului Culturii prin intermediul Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor, care va asigura expertizarea, evaluarea și transmiterea ulterioară în gestiune instituțiilor publice, conform profilului mărfurilor vizate;

d) dacă bunurile confiscate sau fără stăpân sunt arme și muniții prevăzute în anexa nr. l la Legea nr.130/2012 privind regimul armelor și al munițiilor cu destinație civilă, acestea se predau Ministerului Afacerilor Interne, în celelalte cazuri se predau Ministerului Apărării.

(2) La transmiterea mărfurilor cu titlu gratuit se întocmește un proces-verbal de transmitere cu titlu gratuit, conform modelului stabilit de Serviciul Vamal.

(3) Bunurile care nu pot fi vândute, prelucrate sau folosite în calitate de deșeuri utilizabile se distrug, făcându-se mențiunea corespunzătoare în procesul-verbal de luare a lor la evidență. Bunurile sunt distruse la decizia conducătorului Serviciului Vamal în baza dovezilor privind imposibilitatea vinderii, prelucrării sau folosirii lor conform destinației.

(4) Pentru a evita utilizarea mărfurilor supuse distrugerii, acestea sunt distruse în modul stabilit de Guvern.

(5) Distrugerea lotului de bunuri se efectuează de către o comisie formată prin ordin al conducătorului Serviciului Vamal. Despre distrugerea lotului de bunuri se întocmește un proces-verbal, în care se indică:

a) data și locul întocmirii procesului-verbal;

b) numele, prenumele și funcțiile membrilor comisiei;

c) denumirea și cantitatea mărfurilor distruse;

d) metoda de distrugere.

(6) Procesul-verbal se aduce la cunoștința conducerii Serviciului Vamal cel târziu în ziua lucrătoare imediat următoare zilei întocmirii lui.

(7) Decizia privind distrugerea mărfurilor ce prezintă pericol pentru viața și sănătatea consumatorilor și pentru mediu, a căror prelucrare și utilizare sunt imposibile, precum și decizia privind aducerea lor în conformitate cu prescripțiile legale se adoptă de către organele abilitate.

(8) Medicamentele cu termenul de valabilitate expirat luate la evidență de către Serviciul Vamal se distrug în modul stabilit de Ministerul Sănătății.

(9) Substanțele nocive, produsele chimice și alte bunuri periculoase pentru mediu care nu pot fi utilizate se nimicesc în modul stabilit de legislație.

Art 425-12 Сodul vamal în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №95 din 24.08.2021

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului