Articolul 290 Сodul vamal în Republica Moldova. Mărfurile echivalente

(1) Mărfurile echivalente sunt mărfuri autohtone depozitate, utilizate sau prelucrate în locul mărfurilor plasate sub un regim special.

(11) În cadrul unui regim de perfecționare activă, mărfuri echivalente sunt mărfurile autohtone prelucrate în locul mărfurilor străine plasate sub regimul de perfecționare activă.

(2) În cadrul unui regim de perfecționare pasivă, mărfuri echivalente sunt mărfurile străine prelucrate în locul mărfurilor autohtone plasate sub regimul de perfecționare pasivă.

(3) Mărfurile echivalente au același cod de nouă cifre din Nomenclatura combinată a mărfurilor, au aceeași calitate comercială și prezintă aceleași caracteristici tehnice ca ale mărfurilor pe care le înlocuiesc.

(4) Cu condiția ca regimul să se deruleze corespunzător, în special în ceea ce privește supravegherea vamală, biroul vamal autorizează, în baza unei cereri, următoarele:

a) utilizarea mărfurilor echivalente în cadrul regimurilor vamale de prelucrare, antrepozit vamal, zonă liberă, admitere temporară, destinație finală;

b) în cazul regimului de perfecționare activă, exportul produselor prelucrate obținute din mărfuri echivalente înaintea importului de mărfuri pe care le înlocuiesc;

c) în cazul regimului de perfecționare pasivă, importul produselor prelucrate obținute din mărfuri echivalente înainte de exportul mărfurilor pe care le înlocuiesc;

d) utilizarea, în anumite cazuri, a mărfurilor echivalente în cadrul regimului de admitere temporară.

(5) Se consideră că un AEOC îndeplinește condiția asigurării derulării corespunzătoare a regimului în măsura în care activitatea aferentă utilizării mărfurilor echivalente pentru regimul vizat este luată în considerare în cadrul autorizației menționate la art. 36 alin. (3) lit. a).

(6) Utilizarea de mărfuri echivalente nu este autorizată în niciunul dintre următoarele cazuri:

a) atunci când, în cadrul regimului de perfecționare activă, se efectuează doar manipulări uzuale astfel cum au fost definite la art. 289;

b) atunci când o interdicție de rambursare sau de scutire de drepturi de import se aplică mărfurilor neoriginare folosite la fabricarea produselor prelucrate în cadrul regimului de perfecționare activă, pentru care dovada de origine este eliberată sau întocmită în cadrul unui regim preferențial instituit între Republica Moldova și alte țări sau teritorii, grupuri de țări sau teritorii din afara teritoriului vamal;

c) atunci când această utilizare riscă să conducă la un avantaj tarifar nejustificat la import sau atunci când legislația prevede altfel.

(7) În cazul menționat la alin. (4) lit. b) din prezentul articol și în măsura în care produsele prelucrate ar fi supuse unor drepturi de export dacă nu ar fi exportate în cadrul regimului de perfecționare activă, titularul autorizației constituie o garanție care acoperă plata drepturilor de export în cazul în care mărfurile străine nu sunt importate în termenul prevăzut la art. 327 alin. (5).

Art 290 Сodul vamal în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №95 din 24.08.2021

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului