Articolul 400 Сodul vamal în Republica Moldova. Principiile individualizării sancțiunii materiale

(1) Sancțiunea materială se aplică în funcție de caracterul și de gradul prejudiciabil al contravenției vamale, de caracteristica persoanei și de circumstanțele atenuante și agravante. Sancțiunea materială trebuie să fie efectivă, proporțională și cu efect de conformare și de descurajare în săvârșirea unei noi contravenții vamale.

(2) Gradul prejudicial al contravenției vamale se determină conform semnelor ce caracterizează elementele constitutive ale contravenției vamale cu răspundere materială: obiect, subiect, latura obiectivă și latura subiectivă.

(3) Caracterul proporțional al sancțiunii materiale presupune respectarea unei echități între sancțiunea posibilă a fi aplicată în coraport cu natura și gravitatea faptei contravenționale comise, astfel că oricare decizie sau măsură adoptată pe caz urmează să se bazeze pe o justă și echitabilă evaluare a faptelor și o echilibrare adecvată a intereselor implicate, precum și pe o selectare coerentă a mijloacelor și mecanismelor legale care urmează a fi utilizate în vederea atingerii unui scop predefinit.

(4) Săvârșirea repetată a aceleiași contravenții vamale cu răspundere materială în decursul unei perioade de 12 luni consecutive de la data adoptării deciziei de sancționare duce la majorarea cu 25% a cuantumului sancțiunii materiale prevăzute de prezentul cod pentru contravenția respectivă, dar fără depășirea limitei maxime prevăzute pentru contravenția vamală respectivă.

(5) În cazul în care obiectul contravenției vamale reprezintă mărfuri supuse accizelor, sancțiunea materială prevăzută de prezentul cod se dublează.

(6) La aplicarea sancțiunii materiale față de persoana a cărei vinovăție este dovedită se consideră:

1) circumstanțe atenuante:

a) prevenirea consecințelor prejudiciabile sau repararea benevolă a prejudiciului;

b) contribuirea la descoperirea contravenției vamale;

c) recunoașterea vinovăției;

d) săvârșirea pentru prima dată a unei contravenții vamale în decursul a 12 luni consecutive;

e) contravenția are un impact redus sau inexistent asupra cuantumului drepturilor vamale care trebuie plătite;

f) alte circumstanțe;

2) circumstanțe agravante:

a) săvârșirea contravenției vamale de către o persoană care anterior a fost deja sancționată material pentru o contravenție vamală în decursul a 12 luni consecutive, indiferent de faptul achitării sancțiunii materiale respective;

b) săvârșirea contravenției vamale de către un grup de persoane;

c) tăinuirea mărfurilor nedeclarate în locuri special amenajate sau adaptate în acest scop.

(7) Enumerarea circumstanțelor agravante din prezentul articol este exhaustivă.

(8) Sancționarea materială nu absolvă persoana de executarea obligației pentru a cărei neîndeplinire a fost aplicată.

(9) În cazul în care, până la depistarea de către Serviciul Vamal a contravenției vamale prevăzute la art. 384, operatorul economic comunică în scris Serviciului Vamal despre comiterea contravențiilor vamale, acesta se liberează de răspunderea materială, cu condiția achitării incontestabile și benevole, până la data aplicării sancțiunii materiale respective, a drepturilor de import datorate și a penalităților calculate.

Art 400 Сodul vamal în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №95 din 24.08.2021

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului