Articolul 152 Сodul vamal în Republica Moldova. Autorizația pentru exploatarea spațiilor de depozitare temporară

(1) Pentru exploatarea spațiilor de depozitare temporară este necesară autorizația pentru exploatarea spațiilor de depozitare temporară, acordată de aparatul central al Serviciului Vamal. O astfel de autorizație nu este necesară în cazul în care operatorul spațiului de depozitare temporară este însuși Serviciul Vamal.

 (2) Autorizația menționată la alin. (1) se acordă la respectarea cumulativă a următoarelor condiții:

a) spațiile de depozitare temporară nu sunt folosite în scopul vânzării cu amănuntul;

b) în cazul în care mărfurile depozitate prezintă pericol, pot deteriora alte mărfuri sau necesită dotări speciale, spațiile de depozitare temporară sunt special echipate pentru depozitarea mărfurilor respective;

c) spațiile de depozitare temporară sunt gestionate exclusiv de către titularul autorizației.

(3) Condițiile în care este permisă exploatarea spațiilor de depozitare temporară sunt prevăzute în autorizație.

(4) Autorizația menționată la alin. (1) este acordată numai persoanelor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

a) sunt stabilite pe teritoriul vamal;

b) oferă asigurarea necesară bunei derulări a opera-țiunilor. Se consideră că un AEOC îndeplinește obligația respectivă în măsura în care exploatarea spațiilor de depozitare temporară este luată în considerare în cadrul autorizației menționate la art. 36 alin. (3) lit. a);

c) constituie o garanție în conformitate cu art. 98.

(5) În cazul în care se constituie o garanție globală, respectarea obligațiilor aferente respectivei garanții se monitorizează printr-un control corespunzător.

(6) Autorizația prevăzută la alin. (1) se acordă numai în cazul în care Serviciul Vamal poate exercita supravegherea vamală fără a trebui să introducă măsuri administrative disproporționate față de nevoile economice respective.

(7) Titularul autorizației ține o evidență corespunzătoare în forma aprobată de către Serviciul Vamal.

(8) Evidența menționată la alin. (7) trebuie să conțină informațiile și datele care să permită Serviciului Vamal să supravegheze exploatarea spațiilor de depozitare temporară, în special în ceea ce privește identificarea mărfurilor depozitate, statutul vamal și circulația acestora.

(9) Se consideră că un AEOC îndeplinește obligația prevăzută la alin. (7) și (8) în măsura în care evidențele sale sunt adecvate scopului depozitării temporare.

(10) Serviciul Vamal îl poate autoriza pe titularul autorizației să mute, sub supraveghere vamală, conform procedurii stabilite de Serviciul Vamal, mărfurile depozitate temporar, între diferite spații de depozitare temporară, cu condiția ca astfel de mutări să nu crească riscul de fraudă. 

(11) În cazul în care există o necesitate economică și supravegherea vamală nu este afectată, Serviciul Vamal poate autoriza depozitarea mărfurilor autohtone într-un spațiu de depozitare temporară. Aceste mărfuri nu sunt considerate mărfuri depozitate temporar.

Art 152 Сodul vamal în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №95 din 24.08.2021

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului