Articolul 140 Сodul vamal în Republica Moldova. Depunerea, modificarea și invalidarea notificării sumare de intrare

(1) Notificarea sumară de intrare se depune la postul vamal unde are loc prima intrare, până la introducerea mărfurilor pe teritoriul vamal.

(2) Notificarea sumară de intrare se depune de către transportator. Notificarea sumară de intrare poate fi depusă și de către una dintre următoarele persoane:

a) importatorul, destinatarul sau orice altă persoană în numele sau pe seama căreia acționează transportatorul;

b) orice persoană în măsură să prezinte mărfurile în cauză sau să asigure prezentarea acestora la postul vamal de intrare.

(3) Notificarea sumară de intrare conține datele necesare pentru analiza de risc în scopul securității și al siguranței.

(31) În cazul în care toate datele menționate la alin. (3) nu pot fi obținute de la persoanele menționate la alin. (2), alte persoane care dețin acele date și drepturi corespunzătoare pentru a le furniza pot fi obligate să furnizeze datele respective.

(4) În baza unei cereri depuse de declarant, acestuia i se permite să modifice una sau mai multe date din notificarea sumară de intrare ulterior depunerii acesteia.

(5) Nicio modificare nu mai este posibilă după una dintre următoarele acțiuni:

a) Serviciul Vamal a informat persoana care a depus notificarea sumară de intrare că intenționează să verifice mărfurile;

b) Serviciul Vamal a stabilit că datele din notificarea sumară de intrare sunt incorecte;

c) mărfurile au fost deja prezentate în vamă.

(6) Dacă mărfurile pentru care s-a depus o notificare sumară de intrare nu sunt introduse pe teritoriul vamal, Serviciul Vamal invalidează notificarea:

a) la solicitarea declarantului; sau

b) după expirarea termenului de 200 de zile de la depunerea notificării.

(7) Prin derogare de la alin. (1) din prezentul articol, obligația de depunere a unei notificări sumare de intrare dispare în cazul mărfurilor pentru care, înainte de expirarea termenului pentru depunerea acesteia, se depune o declarație vamală sau, după caz, o declarație de depozitare temporară. În acest caz, declarația vamală sau declarația de depozitare temporară conține cel puțin datele care trebuie să figureze în notificarea sumară de intrare. Până în momentul în care declarația vamală este acceptată în conformitate cu art. 171 sau, după caz, mărfurile declarate sunt prezentate în vamă în conformitate cu art. 145, declarația vamală sau declarația de depozitare temporară are statutul unei notificări sumare de intrare.

(8) Procedura și termenul de depunere a notificării sumare de intrare se stabilesc în Regulamentul privind punerea în aplicare a Codului vamal.

Art 140 Сodul vamal în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №95 din 24.08.2021

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului