Articolul 132 Сodul vamal în Republica Moldova. Ridicarea de la debitor a mijloacelor bănești în numerar

(1) Executarea silită a datoriei vamale prin ridicarea de mijloace bănești în numerar este aplicată debitorului.

(2) Pentru ridicarea de la debitor a mijloacelor bănești în numerar, inclusiv în valută străină, funcționarul vamal controlează sediul și încăperile în care debitorul păstrează numerarul.

(3) Deschiderea fără consimțământul debitorului (reprezentantului acestuia) sau în lipsa acestuia a sediului și a încăperilor în care se păstrează numerarul se efectuează în prezența a doi martori asistenți. Până la sosirea acestora din urmă, funcționarul vamal sigilează sediul și încăperile.

(4) Faptul ridicării numerarului și al deschiderii sediului și a încăperilor fără consimțământul debitorului (reprezentantului acestuia) este consemnat în acte semnate de cei prezenți. Actele se întocmesc în două exemplare. Exemplarul al doilea se remite debitorului sau reprezentantului acestuia contra semnătură pe primul exemplar sau se expediază recomandat debitorului în aceeași zi sau în următoarea zi lucrătoare.

(5) Funcționarul vamal predă mijloacele bănești ridicate băncii, care este obligată să le primească și să le transfere la contul trezorerial de încasări. Valuta străină se predă băncii contra lei la cursul valutar stabilit de aceasta, cu transferarea ulterioară a leilor la contul respectiv. Valuta străină care nu poate fi comercializată (de exemplu, valuta străină care nu este solicitată pe piața valutară internă) se păstrează la bancă până la posibila comercializare.

(6) Dacă depunerea mijloacelor bănești în numerar la bancă în ziua ridicării lor este imposibilă, ele vor fi predate casieriei Serviciului Vamal pentru ca aceasta să le transmită băncii în următoarea zi lucrătoare.

Art 132 Сodul vamal în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №95 din 24.08.2021

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului