Articolul 366 Сodul vamal în Republica Moldova. Procedura pentru distrugerea mărfurilor care fac obiectul unor livrări mici

(1) Prezentul articol se aplică mărfurilor în cazul în care sunt îndeplinite toate condițiile de mai jos:

a) mărfurile sunt susceptibile a fi mărfuri contrafăcute sau piratate;

b) mărfurile nu sunt produse perisabile;

c) mărfurile sunt vizate de o decizie de acceptare a unei cereri de intervenție;

d) titularul de drept a solicitat în cererea de intervenție utilizarea procedurii prevăzute la prezentul articol;

e) mărfurile sunt transportate în livrări mici.

(2) Prin derogare de la art. 364 alin. (1) lit. b) și alin. (6), Serviciul Vamal notifică în scris, în termen de o zi lucrătoare, declarantul/deținătorul mărfurilor cu privire la suspendarea acordării liberului de vamă sau la reținerea mărfurilor menționate la alin. (1) din prezentul articol. 

(3) Notificarea menționată la alin. (2) include următoarele informații:

a) intenția Serviciului Vamal de a distruge mărfurile;

b) drepturile declarantului/deținătorului mărfurilor în conformitate cu alin. (4)–(6).

(4) Declarantul/deținătorul mărfurilor are posibilitatea să își exprime punctul de vedere în termen de 10 zile lucrătoare de la data notificării de suspendare a acordării liberului de vamă pentru mărfuri sau de reținere a acestora.

(5) Mărfurile în cauză pot fi distruse dacă, în termen de 10 zile lucrătoare de la data primirii notificării de suspendare a acordării liberului de vamă pentru mărfuri sau de reținere a acestora, declarantul/deținătorul mărfurilor a confirmat Serviciului Vamal, în scris, acordul său privind distrugerea mărfurilor.

(6) În cazul în care declarantul/deținătorul mărfurilor nu a confirmat acordul său cu privire la distrugerea mărfurilor, nici nu a notificat în scris Serviciul Vamal cu privire la dezacordul său în termenul prevăzut la alin. (5), Serviciul Vamal poate considera că declarantul/deținătorul mărfurilor a confirmat acordul său cu privire la distrugerea mărfurilor.

(7) După obținerea confirmării cu privire la distrugerea mărfurilor, Serviciul Vamal notifică titularul de drept despre suspendarea acordării liberului de vamă sau reținerea mărfurilor menționate la alin. (1) din prezentul articol, precum și despre necesitatea distrugerii acestora. Distrugerea mărfurilor respective se efectuează în conformitate cu art. 365 alin. (3)–(5).

(8) În situația în care declarantul/deținătorul mărfurilor contestă măsurile de suspendare a acordării liberului de vamă sau de reținere a mărfurilor menționate la alin. (1), Serviciul Vamal expediază imediat titularului de drept o notificare privind cantitatea de mărfuri și natura acestora, inclusiv, după caz, imaginile respectivelor mărfuri. De asemenea, Serviciul Vamal comunică titularului de drept, la cererea acestuia și dacă deține aceste date, numele și adresa expeditorului și ale declarantului/deținătorului mărfurilor, precum și originea, proveniența și destinația mărfurilor pentru care acordarea liberului de vamă a fost suspendată sau care au fost reținute.

(9) În cazul în care titularul de drept, în termen de 10 zile lucrătoare de la data primirii notificării prevăzute la alin. (8), a acționat în judecată declarantul/deținătorul mărfurilor, Serviciul Vamal reține mărfurile până la rămânerea definitivă și irevocabilă a hotărârii judecătorești.

(10) Serviciul Vamal acordă liberul de vamă mărfurilor sau pune capăt reținerii imediat după îndeplinirea tuturor formalităților vamale în cazul în care nu a primit informații de la titularul de drept despre inițierea unei proceduri de stabilire a încălcării unui drept de proprietate intelectuală în termen de 10 zile lucrătoare de la notificarea prevăzută la alin. (8).

Art 366 Сodul vamal în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №95 din 24.08.2021

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului