Articolul 145 Сodul vamal în Republica Moldova. Prezentarea mărfurilor în vamă

(1) Mărfurile introduse pe teritoriul vamal, imediat după sosirea lor la postul vamal desemnat sau în orice alt loc desemnat sau aprobat de Serviciul Vamal, sunt prezentate de către una dintre următoarele persoane:

a) persoana care a introdus mărfurile pe teritoriul vamal;

b) persoana în numele și pe seama căreia acționează persoana care a introdus mărfurile pe teritoriul vamal;

c) persoana care și-a asumat responsabilitatea pentru transportul mărfurilor după introducerea acestora pe teritoriul vamal.

(2) Mărfurile care sunt introduse pe teritoriul vamal pe cale aeriană și care rămân la bordul acelorași mijloace de transport în vederea transportării se prezintă în vamă numai la aeroportul unde sunt descărcate sau transbordate. Mărfurile introduse pe teritoriul vamal care sunt descărcate și reîncărcate în aceleași mijloace de transport pe durata transportului respectiv pentru a permite descărcarea sau încărcarea altor mărfuri nu sunt prezentate în vamă la aeroport.

(3) Fără a aduce atingere obligațiilor persoanelor menționate la alin. (1), mărfurile pot fi prezentate și de către una dintre următoarele persoane:

a) orice persoană care plasează imediat mărfurile sub un regim vamal;

b) titularul unei autorizații de exploatare a spațiilor de depozitare sau orice persoană care desfășoară activitate în zona liberă.

(4) Persoana care prezintă mărfurile poate face referire la notificarea sumară de intrare, la declarația vamală sau la declarația de depozitare temporară depusă pentru mărfurile respective.

(5) În cazul în care pentru mărfurile străine prezentate în vamă nu s-a depus o notificare sumară de intrare, una dintre persoanele menționate la art. 140 alin. (2) depune imediat o declarație vamală sau o declarație de depozitare temporară.

(6) Alin. (1) nu exclude aplicarea normelor speciale în cazul mărfurilor transportate în interiorul zonelor de frontieră sau prin conducte și cabluri și al transporturilor de importanță economică neglijabilă, precum scrisorile, cărțile poștale, imprimatele sau echivalentul electronic al acestora ținut pe alte suporturi, sau al mărfurilor transportate de către călători, cu condiția ca supravegherea vamală și posibilitățile de control vamal să nu fie compromise.

(7) Mărfurile prezentate în vamă nu pot fi ridicate din locul în care sunt prezentate fără permisiunea Serviciului Vamal.

(8) Serviciul Vamal poate accepta utilizarea sistemelor portuare sau aeroportuare ori a altor metode disponibile de informare pentru prezentarea mărfurilor în vamă.

Art 145 Сodul vamal în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №95 din 24.08.2021

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului