Articolul 107 din Legea insolvabilităţii în Republica Moldova. Luarea în primire a masei debitoare

(1) După intentarea procedurii de insolvabilitate sau a procedurii simplificate a falimentului, administratorul şi/sau lichidatorul vor lua neîntîrziat în primire şi administrare toate bunurile care aparţin masei debitoare.

(2) Administratorul/lichidatorul, în baza hotărîrii de intentare a procedurii de insolvabilitate şi/sau a încheierii instanţei de insolvabilitate, impune, prin executare silită, predarea bunurilor aparţinînd masei debitoare care se găsesc la debitor sau la terți, cu evacuarea forţată a persoanelor care le deţin în posesie sub orice formă. În baza actului judecătoresc, administratorul/lichidatorul va dispune prin ordin intrarea, reţinerea, ridicarea, eliberarea, evacuarea, instalarea, sigilarea şi sechestrarea bunurilor incluse în masa debitoare.

(3) Actele emise de administrator/lichidator în scopul executării hotărîrii de intentare a procesului de insolvabilitate şi/sau încheierii judecătoreşti privind preluarea bunurilor ce aparţin masei debitoare se asimilează actelor emise de executorul judecătoresc.

(4) Comitetul creditorilor dispune asupra locului de păstrare a valorilor mobiliare şi a lucrurilor de preţ, stabilind obligativitatea depunerii mijloacelor băneşti în bănci, inclusiv a numerarului în monedă naţională şi valută străină. Luarea în primire a acestor bunuri se face în prezenţa a cel puţin un membru al comitetului creditorilor care va semna actul de primire. În cazul în care nu este desemnat un comitet al creditorilor, instanţa de insolvabilitate decide numirea unui reprezentant al creditorilor care va asista la luarea în primire a valorilor mobiliare și a bunurilor şi va semna actul de primire. Adunarea creditorilor poate dispune altfel.

Art 107 Legea insolvabilităţii în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №149 din 29.06.2012

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului