Articolul 149 din Legea insolvabilităţii în Republica Moldova. Constatarea creanţelor stinse şi încetarea procesului

(1) Odată cu expirarea termenului de 10 zile prevăzut pentru distribuirea mijloacelor băneşti consemnate de ofertant pentru stingerea creanţelor creditorilor, administratorul insolvabilităţii/lichidatorul ori ofertantul înaintează instanţei de insolvabilitate o cerere de constatare a creanţelor stinse.

(2) La cererea indicată la alin. (1), ofertantul anexează documentele de plată ce confirmă consemnarea bancară a mijloacelor băneşti în mărimea indicată în încheierea judecătorească de acceptare, iar administratorul insolvabilităţii/ lichidatorul va prezenta documentele de plată ce confirmă stingerea creanţelor prin distribuirea sumelor băneşti în mărimea şi în ordinea prevăzută în încheierea de acceptare emisă de instanţa de insolvabilitate. La fel, la cererea administratorului insolvabilităţii/ lichidatorului se anexează documentele de plată ce confirmă transferul soldului mijloacelor băneşti în depozitul notarului sau în contul „Mijloace intrate temporar în dispoziția instanței de judecată”.

(3) După examinarea cererii de constatare a creanţelor stinse, instanţa de insolvabilitate adoptă o încheiere prin care admite cererea în cazul în care aceasta corespunde modului de stingere şi mărimii creanţelor stinse prevăzute în încheierea de acceptare a ofertei de executare.

(4) În cazul în care creanţele creditorilor nu au fost satisfăcute în mărime deplină sau au fost satisfăcute prin transferul soldului mijloacelor băneşti în depozitul notarului într-un volum mai mic decît cel prevăzut prin încheierea de acceptare a ofertei de executare, sau dacă au fost încălcate termenele stabilite prin încheierea instanţei de insolvabilitate pentru satisfacerea creanţelor, instanţa de insolvabilitate poate emite o încheiere de refuz în constatarea creanţelor stinse. Sumele transferate în conturile bancare speciale sau în depozitul notarului urmează a fi restituite ofertantului în termen de 10 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a încheierii instanţei de insolvabilitate privind refuzul de a constata creanţele stinse.

(5) Consemnarea bancară sau notarială a mijloacelor băneşti în cuantum mai mare decît cel prevăzut prin încheierea instanţei de insolvabilitate de acceptare a ofertei de executare nu constituie temei de refuz în constatarea stingerii creanţelor. Surplusul de bani urmează a fi restituit ofertantului în termen de 10 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a încheierii instanţei de insolvabilitate de constatare a creanţelor stinse.

(6) Soldul mijloacelor băneşti rămas în urma distribuirii şi consemnat de administratorul insolvabilităţii/lichidator prin depozitare la notar se distribuie creditorilor de către notar în afara procedurii, în modul stabilit prin încheierea instanţei de insolvabilitate şi în termenul prevăzut de legislaţia civilă. La expirarea a 3 ani de la data la care a aflat sau trebuia să afle informația despre consemnare, creditorul pierde dreptul de a prelua mijloacele băneşti depozitate. În acest caz, ofertantul are dreptul să ceară restituirea mijloacelor băneşti, chiar dacă a renunţat la acest drept.

(7) Prin satisfacerea creanţelor validate şi a creanţelor masei, ofertantul nu ia locul creditorilor validaţi sau al creditorilor masei. Mijloacele băneşti consemnate de către ofertant au statut de împrumut fără dobîndă acordat debitorului pe un termen de un an, care curge de la data încetării procedurii de insolvabilitate, procedurii falimentului sau procedurii de restructurare. Prin acordul comun dintre ofertant şi reprezentantul debitorului pot fi stabilite şi alte condiţii de obţinere a mijloacelor băneşti pentru stingerea creanţelor.

(8) Odată cu stingerea deplină a creanţelor validate şi a creanţelor masei, instanţa de insolvabilitate dispune încetarea procedurii de insolvabilitate, procedurii falimentului sau a procedurii de restructurare, în modul prevăzut de prezenta lege.

Art 149 Legea insolvabilităţii în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №149 din 29.06.2012

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului