Articolul 122 din Legea insolvabilităţii în Republica Moldova. Vînzarea prin concurs

(1) Pentru desfăşurarea concursurilor, comitetul creditorilor sau adunarea creditorilor, la propunerea lichidatorului, desemnează o comisie de concurs (denumită în continuare comisie), în a cărei componenţă intră reprezentanţi ai creditorilor şi/sau experţi, specialişti în domeniu. Comisia este prezidată de lichidator, iar secretarul se desemnează din rîndul membrilor ei.

(2) Şedinţa comisiei este deliberativă dacă la ea participă cel puţin două treimi din membri, iar deciziile ei se adoptă prin vot deschis, cu simpla majoritate de voturi. În caz de paritate de voturi, cel al preşedintelui comisiei este decisiv. Deciziile comisiei se consemnează în proces-verbal, semnat de membrii prezenţi la şedinţă.

(3) Principalele sarcini ale comisiei sînt:

a) desfăşurarea concursului;

b) totalizarea rezultatelor concursului, determinarea cîştigătorului în concurs, luarea unor alte decizii privind rezultatele concursului;

c) soluţionarea eventualelor contestaţii;

d) depunerea în instanţă de insolvabilitate a proceselor-verbale privind desfăşurarea concursului şi totalurile lui.

(4) Şedinţa comisiei se convoacă în 3 zile din data finalizării termenului de primire a documentelor de la ofertanţi. Comisia este în drept să examineze ofertele depuse şi să adopte decizii la una sau la mai multe şedinţe.

(5) Comitetul creditorilor sau adunarea creditorilor aprobă preţul iniţial de vînzare a bunului pentru a fi expus la concurs în modul stabilit de prezenta lege. Hotărîrea de aprobare a preţului iniţial se prezintă comisiei şi nu poate fi divulgată.

(6) Lichidatorul publică un comunicat informativ privind desfăşurarea concursului de vînzare-cumpărare a bunurilor din masa debitoare în modul stabilit la art. 6. Comunicatul informativ trebuie să includă:

a) informaţii despre bunul din masa debitoare expus la vînzare;

b) condiţiile concursului;

c) termenul de depunere a cererilor şi de prezentare a ofertelor pentru participare la concurs, care nu poate fi mai mic de 15 zile şi nici mai mare de 60 de zile de la data publicării avizului;

d) modul şi termenele de familiarizare a ofertanţilor cu bunul din masa debitoare;

e) criteriile de selectare a cîştigătorului.

În comunicatul informativ, conform deciziei comisiei, pot fi incluse şi alte informaţii, inclusiv se va specifica cuantumul mijloacelor băneşti stabilite de comisie drept garanţie de participare a ofertanţilor la concurs, precum şi datele contului bancar la care se vor transfera aceste mijloace.

(7) Lichidatorul sau persoanele care au la păstrare bunuri expuse la vînzare asigură ofertanţilor accesul la ele şi la documentele suplimentare, cu excepţia celor confidenţiale.

(8) Primirea cererilor şi a documentelor se încheie cu 3 zile înainte de data demarării concursului. Termenul nominalizat este unul de decădere. În termenul-limită prevăzut în comunicatul informativ, ofertantul prezintă:

a) copie de pe certificatul înregistrării de stat şi copie de pe statut, autentificate de conducător, dacă este persoană juridică rezidentă; copie de pe certificatul de înregistrare, eliberat de organul împuternicit al statului de reşedinţă şi copie de pe statut tradus în limba română, legalizat sau apostilat în condițiile legislației în vigoare, dacă este persoană juridică nerezidentă; copie de pe buletinul de identitate şi de pe anexa la el, dacă este persoană fizică;

b) cerere de participare la concurs, în care se indică preţul oferit pentru bun, condiţiile şi termenele lui de plată, angajamentul de a îndeplini celelalte obligaţii potrivit condiţiilor din comunicatul informativ;

c) documentul care confirmă depunerea garanţiei de participare pe contul bancar indicat în comunicatul informativ;

d) certificat despre datoriile faţă de bugetul public naţional, dacă este rezident.

(9) În cazul în care doreşte să își înregistreze participarea la achiziţionarea mai multor bunuri scoase la acelaşi concurs, ofertantul este obligat să prezinte o cerere în acest sens şi să depună garanţie de participare pentru fiecare obiect în parte.

(10) Documentele de participare la concurs, întocmite în limba română (sau în o altă limbă, traduse obligatoriu în limba română), se înmînează lichidatorului într-un plic închis şi sigilat, la care se anexează, pînă la expirarea termenului-limită de recepţionare a ofertelor, documentul de plată a garanţiei de participare la concurs şi se înscrie în registrul ofertanţilor, eliberîndu-se adeverinţa respectivă.

(11) Concursul se desfăşoară în două etape. În prima etapă, comisia determină, în baza documentelor şi ofertelor prezentate, numărul ofertanţilor participanţi la concurs, iar în etapa a doua, comisia determină, în baza concursului de ridicare a preţului la obiect, cîştigătorul concursului.

(12) La data stabilită în comunicatul informativ, participantul (reprezentantul lui) este obligat să se înregistreze la secretarul comisiei. În cazul în care nu s-a înregistrat în termenul indicat, ofertantul nu este admis la concurs, iar garanţia de participare i se restituie. După încheierea înregistrării, preşedintele comisiei deschide, în prezenţa ofertanţilor înregistraţi, cutia cu plicuri, sigilată, iar membrii comisiei se conving de integritatea plicurilor, deschid fiecare plic, verifică completivitatea documentelor şi a informaţiilor prevăzute de condiţiile concursului, iau act de documentele depuse, fapt care se consemnează în procesul-verbal al şedinţei.

(13) Comisia examinează şi evaluează ofertele propuse, estimînd corespunderea lor condiţiilor concursului, ia o decizie privind admiterea ofertanţilor la concurs. Comisia este în drept să respingă ofertele unor ofertanţi sau ale tuturor dacă nu au prezentat toate documentele sau dacă documentele nu au fost întocmite în modul stabilit, sau dacă ofertele nu întrunesc condiţiile concursului. În cazul în care niciun ofertant nu este admis să participe la concurs, şedinţa se declară nulă.

(14) În cazul în care comisia stabileşte în şedinţă că nicio ofertă nu va fi mai mare decît preţul minim stabilit de comitetul creditorilor sau de adunarea creditorilor, procedura se suspendă, iar comitetul creditorilor sau adunarea creditorilor se convoacă de urgenţă pentru confirmarea celei mai bune oferte sau pentru schimbarea condiţiei ori a modalităţii de valorificare a bunului.

(15) După determinarea numărului de participanţi la concurs, comisia invită neîntîrziat în aceeaşi şedinţă ofertanţii admişi la a doua etapă a concursului cu ridicarea preţului la bunul expus în vînzare.

(16) În cazul în care la concurs s-a înregistrat sau este admis un singur ofertant, comisia licitează prin negocieri directe cu el preţul bunului şi celelalte propuneri ale lui.

(17) Preşedintele comisiei va iniţia o a doua etapă a şedinţei de concurs, cu anunţarea preţului iniţial propus pentru bun, care va fi cel mai înalt preţ indicat în cererea participanţilor. În concurs, participanţii fac propuneri de modificare a ofertelor, cu începere de la participantul care a indicat în cerere cel mai mic preţ. În cazul în care participanţii au oferit pentru obiect acelaşi preţ, primul pas al concursului începe cu ultimul participant care a prezentat documentele. Această ordine se păstrează pe parcursul întregului concurs. Propunerile înaintate de participanţii la concurs se consemnează în proces-verbal.

(18) Comisia îl desemnează drept cîştigător al concursului pe participantul care a propus cel mai mare preţ pentru bun şi care şi-a asumat cele mai avantajoase obligaţii în sensul satisfacerii condiţiilor concursului. Principiile de care se va conduce comisia la determinarea cîştigătorului sînt: maximizarea masei debitoare, siguranţa încasării preţului, celeritatea. La orice etapă a concursului, comisia este în drept să adopte o decizie privind finalizarea lor, fără a determina cîştigătorul, consemnînd această decizie în procesul-verbal.

(19) Procesul-verbal al şedinţei comisiei va conţine informaţii privind:

a) bunul şi condiţiile lui de vînzare;

b) participanţii, ofertele lor;

c) cîştigătorul concursului, propunerile lui definitive;

d) condiţiile şi termenul de încheiere a contractului de vînzare-cumpărare a bunului.

(20) În termen de 20 de zile din data finalizării concursului, ofertanţilor care nu au fost declaraţi participanţi sau care nu au cîştigat concursul li se restituie garanţia de participare. Garanţia de participare a cîştigătorului este inclusă în contul plăţii pentru bunul achiziţionat. Ofertanţilor care au refuzat, după prezentarea documentelor, să participe la concurs li se restituie garanţia de participare.

(21) În termen de 10 zile din data deciziei, lichidatorul încheie cu cîştigătorul concursului un contract de vînzare-cumpărare a bunului (denumit în continuare contract). Acesta este semnat de lichidator şi de cumpărător (cîştigătorul concursului) sau de reprezentantul lui. În cazurile prevăzute de lege, contractul urmează să fie autentificat notarial şi înregistrat la organul cadastral teritorial. Cheltuielile aferente autentificării notariale şi înregistrării contractului le suportă cumpărătorul.

(22) În contract se consemnează condiţiile concursului, obligaţiile cumpărătorului ce derivă din aceste condiţii, obligaţiile reciproce ale părţilor, preţul bunului şi termenele de achitare, alte prevederi de executare a contractului.

(23) Pînă la semnarea contractului, în cazul plății în rate a bunului, cumpărătorul achită un acont de cel puţin 40% din preţul bunului. Suma rămasă se plătește în cel mult 60 de zile de la data semnării contractului. În cazul achitării bunului prin operarea unei plăţi unice, suma se plătește în termenele prevăzute în contract, dar în cel mult 10 zile lucrătoare din data încheierii lui.

(24) În cazul reţinerii plăţilor mai mult de 60 de zile sau al neîndeplinirii totale a obligaţiilor asumate, lichidatorul depune în instanţă de insolvabilitate sau în instanță de arbitraj cerere de încasare a sumei restante şi a penalităţilor sau, după caz, de reziliere a contractului şi de reparație a daunelor.

(25) În cazul în care cîştigătorul concursului refuză a semna contractul, comisia este în drept să îşi anuleze decizia în termen de 10 zile şi să îi invite la negocieri directe pe ceilalţi participanţi la concurs, fără a publica un alt comunicat informativ. Cîştigătorului în concurs care a refuzat să semneze contractul nu i se restituie garanţia de participare.

(26) Pînă la onorarea obligaţiilor de achitare integrală a preţului la bunul vîndut, cumpărătorul nu este în drept să gajeze, să vîndă ori să înstrăineze în orice alt mod obiectul contractului, ori să întrepindă alte acţiuni care conduc la diminuarea masei debitoare. Pentru încălcarea acestor condiţii, cumpărătorul poartă răspunderea prevăzută de legislaţia în vigoare şi de contractul de vînzare-cumpărare.

Art 122 Legea insolvabilităţii în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №149 din 29.06.2012

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului