Articolul 188 din Legea insolvabilităţii în Republica Moldova. Dreptul de a propune planul

(1) Următoarele categorii de persoane pot propune plan al procedurii de restructurare în condiţiile de mai jos:

a) debitorul poate depune planul odată cu cererea introductivă sau cu referinţa la cererea introductivă a creditorilor, ori într-o cerere expresă adresată instanţei de insolvabilitate, dar nu mai tîrziu de termenul stabilit la adunarea de raportare la care s-a aprobat restructurarea sa;

b) administratorul insolvabilităţii poate propune, la cererea adunării creditorilor sau a comitetului creditorilor, ori din proprie iniţiativă, redresarea debitorului în baza unui plan, de la data desemnării sale şi pînă la împlinirea termenului de prezentare a planului, stabilit la adunarea creditorilor de raportare la care s-a aprobat restructurarea debitorului;

c) autoritățile administrației publice centrale sau locale pot propune planul în cazul insolvabilității întreprinderilor de importanță vitală pentru economia națională menționate la art. 190 alin. (6);

d) adunarea creditorilor sau comitetul creditorilor poate propune planul dacă debitorul sau administratorul nu a exercitat dreptul de a propune planul în termenele prevăzute la lit. a) sau, respectiv, lit. b).

(2) La elaborarea planului procedurii de restructurare pot contribui în cumul administratorul insolvabilităţii, creditorii, comitetul creditorilor, dacă este format, reprezentanţii angajaţilor şi debitorul.

(3) Nu poate propune plan al procedurii de restructurare debitorul care, într-un interval de 3 ani anteriori formulării cererilor introductive, a mai fost subiect al unei proceduri instituite în baza prezentei legi şi nici debitorul ai cărui administratori, directori şi/sau asociaţi (membri, participanţi) au antecedente penale, precum şi în alte cazuri prevăzute de prezenta lege.

(4) În cazul în care planul procedurii de restructurare nu este prezentat instanţei de insolvabilitate în termenul stabilit de adunarea creditorilor de raportare, instanța poate decide intentarea procedurii falimentului și lichidarea debitorului.

(5) Dacă au fost exprimate mai multe intenţii de depunere a unor planuri ale procedurii de restructurare, instanţa de insolvabilitate va stabili un termen maxim pentru depunerea lor, astfel încît votarea planurilor admise să se facă la aceeaşi adunare a creditorilor.

Art 188 Legea insolvabilităţii în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №149 din 29.06.2012

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului