Articolul 29 din Legea insolvabilităţii în Republica Moldova. Tabelul preliminar al creanţelor

(1) Creanţele faţă de patrimoniul debitorului vor fi înregistrate de administratorul provizoriu într-un tabel preliminar al creanţelor în funcție de datele evidenţei contabile a debitorului şi în baza cererilor de admitere a creanţelor înaintate instanţei de către creditorii ale căror creanţe sînt anterioare datei de admitere a cererii introductive spre examinare.

(2) Termenul-limită de depunere de către creditori în instanţa de insolvabilitate a referinţei asupra cererii introductive și a cererii de admitere a creanţelor asupra patrimoniului debitorului va fi de maximum 30 de zile de la data notificării. Termenul de verificare şi de consemnare a creanţelor în tabelul preliminar al creanţelor este de 15 zile lucrătoare.

(3) Creanţele vor fi supuse verificării de către administratorul provizoriu, conform unei proceduri prevăzute în capitolul V secţiunea 1. Creanţele confirmate pe deplin sau parţial de administratorul provizoriu în urma verificării, trecute în tabelul preliminar, vor fi prezumate a fi valabile şi corecte.

(4) Ca rezultat al verificării, administratorul provizoriu va întocmi şi va înregistra în instanţa de insolvabilitate, odată cu raportul ori separat, şi tabelul preliminar al creanţelor cuprinzînd toate creanţele asupra patrimoniului debitorului, precizînd că sînt: chirografare, garantate, sub condiţie, scadente sau nescadente şi arătînd pentru fiecare numele/denumirea creditorului, suma solicitată de creditor şi suma acceptată de administratorul provizoriu.

(5) Creanţele introduse de administratorul provizoriu în tabelul preliminar se atribuie masei credale cu titlu provizoriu fără drept de vot.

(6) Titularul de creanţe trecute în tabelul preliminar cu titlu provizoriu este decăzut, în ceea ce priveşte creanţele respective, din următoarele drepturi:

a) de a vota la adunarea creditorilor;

b) de a participa la distribuirile de sume în cadrul restructurării şi/sau al lichidării debitorului;

c) de a-şi realiza creanţele împotriva debitorului sau a membrilor ori asociaţilor acestuia.

(7) Perioada provizorie a creanţelor durează pînă la data confirmării lor în şedinţa de validare a creanțelor în cadrul procesului de insolvabilitate sau al procedurii simplificate a falimentului, cu înregistrarea acestora în tabelul definitiv al creanţelor.

(8) Creanţele incluse în tabelul preliminar nu se contestă. Ele pot fi contestate după intentarea procesului de insolvabilitate sau a procedurii simplificate a falimentului doar dacă au fost incluse în tabelul definitiv.

(9) În partea nereglementată de prezentul articol se vor utiliza prevederile capitolului V secţiunea 1.

Art 29 Legea insolvabilităţii în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №149 din 29.06.2012

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului