Articolul 57 din Legea insolvabilităţii în Republica Moldova. Cvorumul adunării creditorilor

(1) La adunarea creditorilor unde se soluţionează problemele valorificării masei debitoare negrevate cu garanţii, drept de vot au numai creditorii chirografari. Hotărîrea de valorificare a bunurilor afectate cu garanţii se ia numai de creditorii garantaţi, care dețin garanții reale asupra acestor bunuri.

(2) În alte cazuri decît cele prevăzute la alin. (1), drept de vot au atît creditorii chirografari, cît şi creditorii garantați.

(3) Adunarea creditorilor este deliberativă dacă, la momentul încheierii înregistrării, au fost înscriși şi participă la adunare majoritatea simplă a creditorilor cu drept de vot care deţin mai mult de:

a) 50% din valoarea totală a creanţelor chirografare validate – în cazurile prevăzute la alin. (1);

b) 50% din valoarea totală a creanţelor validate – în alte cazuri decît cele prevăzute la alin. (1).

(4) Valoarea totală a creanţelor prevăzute la alin. (3) se va determina:

a) ulterior confirmării tabelului definitiv şi pînă la confirmarea tabelului definitiv consolidat, astfel cum reiese din tabelul definitiv;

b) ulterior confirmării tabelului definitiv consolidat, astfel cum reiese din acesta.

(5) În cazul în care creditorilor li se expediază buletine de vot, la stabilirea cvorumului şi la totalizarea rezultatului votării se ţine cont de voturile exprimate prin buletinele primite de persoana care a convocat adunarea cu cel puţin o zi înainte de adunarea creditorilor.

(6) Dacă la adunarea creditorilor nu s-a întrunit numărul necesar de creditori cu drept de vot sau nu a fost reprezentată suma necesară de creanţe, adunarea creditorilor se va convoca repetat. Data convocării repetate a adunării creditorilor se stabileşte de cei prezenți şi nu va fi mai devreme de 7 zile şi nu mai tîrziu de 15 de zile de la data la care a fost fixată adunarea care nu și-a ținut lucrările.

(7) Despre adunarea creditorilor convocată repetat, creditorii care nu au fost prezenți la cea care nu și-a ținut lucrările vor fi informaţi în aceeaşi formă, cel tîrziu cu 3 zile înainte de ţinerea adunării convocate repetat.

(8) În cazul în care adunarea creditorilor se convoacă repetat, modificarea ordinii de zi nu se admite, cu excepția situației în care sînt prezenți toți creditorii cu drept de vot.

(9) Adunarea creditorilor convocată repetat este deliberativă, indiferent de numărul creditorilor cu drept de vot prezenţi şi indiferent de valoarea creanţelor reprezentate, dacă toţi creditorii au fost notificaţi în modul şi în termenul stabilit despre data, ora, locul şi ordinea de zi.

(10) Dacă legea nu prevede altfel, hotărîrile adunării creditorilor se adoptă cu votul majorităţii simple a creditorilor cu drept de vot prezenţi la adunare, cu condiţia ca aceştia să deţină mai mult de jumătate din valoarea totală a creanţelor cu drept de vot reprezentate la adunare. Hotărîrile adunării creditorilor convocate repetat se iau cu majoritatea simplă din valoarea creanțelor creditorilor prezenți la adunare. Hotărîrile adunării creditorilor privind alegerea comitetului creditorilor se adoptă prin vot cumulativ.

(11) La adunarea creditorilor, votul poate fi deschis sau secret. La adunarea prin corespondenţă sau la adunarea mixtă, votul va fi numai deschis.

(12) La adunarea creditorilor, votarea se face după principiul „un leu creanţă validată este egală cu un vot”. Asupra fiecărei chestiuni puse la vot, creditorul poate vota „pentru” ori „împotrivă”. Voturile creditorilor care nu sînt exprimate în nici una dintre variantele de votare prevăzute se vor considera voturi exprimate „împotrivă”. La votarea hotărîrilor participă numai creditorii cu drept de vot în problemele respective.

(13) Membrii comitetului creditorilor care deţin creanţe validate şi/sau reprezintă alţi creditori cu drept de vot participînd la adunare personal şi/sau în calitate de reprezentanţi ai creditorilor vor trebui să părăsească pe timpul votării adunarea creditorilor la care, prin vot deschis, se decid probleme privind:

a) stabilirea cuantumului soldei, al retribuţiilor stimulative la totalizarea activităţii şi al compensaţiilor cheltuielilor de exercitare a funcţiei de membru al comitetului creditorilor și periodicitatea plății lor;

b) tragerea lor la răspundere sau exonerarea lor de răspundere;

c) desemnarea componenţei numerice a comitetului creditorilor.

(14) Prezenţa în şedinţă a membrilor comitetului creditorilor consemnați la alin. (13) se ia în considerare la stabilirea cvorumului, iar la constatarea rezultatului votării se consideră că aceste persoane s-au abţinut.

(15) Dacă a votat împotriva hotărîrii, creditorul are dreptul să exprime opinie separată, care se va anexa la procesul-verbal al adunării creditorilor sau va fi consemnată în el.

Art 57 Legea insolvabilităţii în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №149 din 29.06.2012

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului