Articolul 108 din Legea insolvabilităţii în Republica Moldova. Inventarul bunurilor incluse în masa debitoare

(1) Administratorul insolvabilității/lichidatorul trebuie să întocmească un inventar al tuturor bunurilor corporale și incorporale care aparțin masei debitoare.

(2) Actul de inventar este semnat de administratorul insolvabilităţii/ lichidator, de membrii comisiei de inventariere şi, după caz, de către debitor prin reprezentantul său desemnat în procedura de insolvabilitate.

(3) Dacă patrimoniul debitorului poate fi inventariat într-o singură zi, administratorul insolvabilităţii/lichidatorul va putea să procedeze imediat la inventariere fără a aplica sigiliile. În toate celelalte cazuri, se va proceda la inventariere în cel mai scurt timp posibil. Debitorul trebuie să asiste la inventar. Dacă nu se prezintă, debitorul nu va putea contesta datele din inventar.

(4) În cazul în care debitorul nu prezintă documentele activităţii economice şi de evidenţă contabilă în modul prevăzut de prezenta lege, inventarul bunurilor lui se face conform documentelor şi altor probe reconstituite de către administratorul insolvabilității/lichidator, inclusiv din surse cu acces public și prin alte mijloace disponibile. Dacă, în urma notificărilor, administratorul insolvabilităţii/lichidatorul nu identifică niciun bun, inventarul se încheie în baza comunicărilor transmise în scris de autorităţile relevante.

(5) În inventar trebuie să fie descrise toate bunurile identificate ale debitorului și să se indice, dacă este accesibilă, valoarea contabilă a fiecărui bun la data inventarierii. Pentru determinarea valorii de piață a bunurilor, administratorul insolvabilității/lichidatorul va angaja, pe cheltuiala debitorului, o întreprindere de evaluare.

(5-1) Administratorul insolvabilității/lichidatorul sau oricare creditor, în termen de 5 zile de la data notificării în modul prevăzut la art. 6, poate formula obiecții împotriva raportului de evaluare. Instanța de insolvabilitate obligă evaluatorul să răspundă obiecțiilor formulate, stabilind termenul pentru răspuns. Dacă obiecțiile și răspunsurile se prezintă în termen, instanța le examinează, cu citarea contestatarului și a administratorului insolvabilității/lichidatorului.

(5-2) Pentru motive temeinice, instanța de insolvabilitate poate dispune, la cerere sau din oficiu, efectuarea unei noi evaluări, după care instanța omologhează unul dintre rapoartele de evaluare.

(6) În toate cazurile, cu excepţia celui indicat la alin. (3), administratorul insolvabilităţii/lichidatorul, înainte de inventar, va pune prin ordin sub sechestru şi sigiliu: încăperile, magazinele, magaziile, depozitele, birourile, corespondenţa comercială, arhiva, dispozitivele de stocare şi de prelucrare a informaţiei, contractele, mărfurile şi orice alte bunuri mobile sau imobile aparţinînd patrimoniului debitorului sau care se află pe teritoriul şi/sau în posesia debitorului.

(7) Nu vor fi puse sub sechestru şi sigiliu:

a) obiectele care trebuie valorificate de urgență, pentru a se evita deteriorarea lor materială sau pierderea din valoare;

b) registrele de contabilitate;

c) cambiile şi alte titluri de valoare scadente sau care urmează a fi scadente în scurt timp şi nici acţiunile ori alte titluri de participaţie ale debitorului, care vor fi luate de lichidator pentru a fi încasate sau pentru a se efectua activităţile de conservare cerute;

d) numerarul, în monedă naţională şi valută străină, pe care administratorul insolvabilităţii/lichidatorul îl va depune la bancă în contul patrimoniului debitorului.

(8) Dacă debitorul are bunuri în diferite localităţi, administratorul insolvabilităţii/lichidatorul va efectua sechestrarea şi sigilarea bunurilor în mod consecutiv, începînd cu bunurile de o importanţă sau de o valoare mai mare. Documentele întocmite de administratorul insolvabilităţii/lichidator, certificînd că sechestrele şi sigiliile au fost aplicate, vor fi trimise instanţei de judecată care examinează cazul de insolvabilitate.

Art 108 Legea insolvabilităţii în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №149 din 29.06.2012

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului