Articolul 56 din Legea insolvabilităţii în Republica Moldova. Desfăşurarea adunării creditorilor

(1) Adunarea creditorilor se desfăşoară cu prezenţa creditorilor, prin corespondenţă sau în formă mixtă. Adunarea creditorilor de raportare și ședinţa de validare nu pot avea loc prin corespondenţă.

(2) Buletinul de vot prin care se exprimă votul prin corespondență se semnează de către creditor sau reprezentantul lui și se transmite, prin orice mijloc care asigură confirmarea primirii lui, până în ziua stabilită pentru exprimarea votului, administratorului insolvabilității/lichidatorului sau persoanei care a convocat adunarea.

(3) Pentru a participa nemijlocit la adunarea care se desfăşoară în prezenţa creditorilor sau în formă mixtă, creditorii sau reprezentanţii lor sînt obligaţi să se înregistreze, contra semnătură, în lista creditorilor cu drept de vot la comisia de înregistrare, constituită de persoana care a convocat adunarea şi care este nominalizată în avizul de convocare.

(4) Dreptul creditorului de a participa la adunare poate fi exercitat personal, precum şi prin intermediul unui reprezentant. În al doilea caz, reprezentantul prezintă comisiei de înregistrare procura perfectată în modul stabilit de lege. Creditorul are dreptul să își înlocuiască în orice moment reprezentantul şi să participe personal la adunare.

(5) Persoana care a convocat adunarea creditorilor este obligată să întocmească o listă a creditorilor cu drept de vot conform datelor din ultimul tabel consolidat de creanțe validate. Data la care se întocmește lista creditorilor cu drept de vot nu poate preceda data adoptării hotărârii de convocare a adunării.

(6) Lista creditorilor cu drept de vot va cuprinde:

a) data la care a fost întocmită;

b) numele şi prenumele/denumirile creditorilor, domiciliul/sediul, codul lor fiscal;

c) datele despre reprezentanţii legali ai creditorilor sau despre mandatari;

d) rangul şi valoarea creanţelor cu drept de vot care aparţin creditorilor;

e) semnătura persoanei care a întocmit lista creditorilor cu drept de vot;

f) semnătura judecătorului şi ștampila instanţei de insolvabilitate.

(7) Lista creditorilor cu drept de vot poate fi modificată înainte de adunare de către persoana care a convocat adunarea numai în cazul:

a) restabilirii şi/sau al validării definitive de către instanţa de insolvabilitate a drepturilor creditorilor neînscrişi în listă;

b) corectării greşelilor comise la întocmirea listei;

c) cesiunii creanţelor anterior adunării de către persoanele înscrise în listă, dacă documentele de cesiune au fost perfectate corect;

d) stingerii anterior adunării a creanţei persoanei înscrise în listă.

(8) - abrogat.

(9) După înregistrarea creditorilor prezenţi la adunare în lista creditorilor cu drept de vot, aceasta va fi semnată de membrii comisiei de înregistrare şi va fi remisă preşedintelui adunării, ales imediat după deschiderea ei din rîndul creditorilor participanţi la adunare.

(10) Atribuţiile de secretar al adunării creditorilor, responsabil de corespunderea procesului-verbal opţiunilor şi hotărîrilor adoptate de adunare, sînt exercitate de administratorul insolvabilităţii/lichidator sau, după caz, de o persoană invitată de preşedintele adunării din rîndul creditorilor.

(11) La adunarea creditorilor, salariaţii debitorului pot fi reprezentaţi de un delegat din rîndul lor, care va vota pentru întreaga valoare a creanţelor, ce constau din salarii şi alte drepturi băneşti.

(12) Desfășurarea adunării creditorilor și hotărîrile ei se includ în procesul-verbal, semnat de preşedintele, de secretarul adunării, de administratorul insolvabilităţii/lichidator. La expunerea hotărîrilor adunării se menţionează opiniile separate declarate.

(13) În procesul-verbal al adunării creditorilor se consemnează:

a) data, ora şi locul adunării;

b) cuantumul total al creanţelor cu drept de vot înregistrate în tabelul de validare a creanţelor;

c) numărul de creanţe cu drept de vot reprezentate la adunare;

d) numele şi prenumele preşedintelui şi secretarului adunării;

e) ordinea de zi;

f) tezele principale ale cuvîntărilor pe marginea ordinii de zi, numele şi prenumele celor care au ţinut discursuri;

g) hotărîrile adoptate;

h) anexele la procesul-verbal (lista creditorilor cu drept de vot, dovada înştiinţării creditorilor despre convocarea adunării, actele de certificare a împuternicirilor reprezentanţilor creditorilor prezenţi la adunare, informaţia despre ţinerea adunării creditorilor adusă la cunoştinţă creditorilor şi textul buletinului de vot, procesul-verbal privind rezultatul votului, lista materialelor pentru ordinea de zi, textul discursurilor şi al opiniilor separate ale creditorilor la cererea acestora, dările de seamă şi rapoartele prezentate adunării creditorilor, exemplare ale regulamentelor şi/sau ale altor acte aprobate de adunarea creditorilor, alte documente prevăzute în hotărîrea adunării creditorilor).

(14) Prin grija administratorului insolvabilităţii/lichidatorului sau a unei alte persoane care a convocat adunarea, procesul-verbal se depune la dosarul cauzei în termen de 7 zile lucrătoare de la data adunării creditorilor.

Art 56 Legea insolvabilităţii în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №149 din 29.06.2012

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului