Articolul 165 din Legea insolvabilităţii în Republica Moldova. Conţinutul tranzacţiei

(1) Tranzacţia trebuie să conţină dispoziţii cu privire la modul şi la termenele de achitare a creanţelor validate.

(2) Cu acordul individual al creditorului, tranzacţia poate să conţină dispoziţii de stingere a obligaţiilor debitorului prin compensare, prin confuziune, prin remitere totală sau parţială a datoriei, prin novaţie, prin convertire a datoriilor în cote-părţi din capitalul statutar al debitorului sau în acţiuni, prin convertire în acţiuni a obligaţiilor şi a altor titluri de valoare, prin alte modalităţi legale de stingere a creanţei, dacă modalitatea de stingere a obligaţiilor nu încalcă drepturile altor creditori, ale căror creanţe au fost incluse în tabelul de creanţe şi au fost validate.

(3) În cazul în care tranzacţia ce urmează a fi încheiată în condiţiile prezentei secţiuni prevede eşalonarea sau amînarea, sau remiterea totală sau parţială a datoriilor debitorului, creditorii chirografari de rangul trei şi patru sînt obligaţi să accepte încheierea tranzacţiei cu astfel de clauze pentru a se restabili solvabilitatea debitorului. În astfel de condiţii, tranzacţia se semnează în mod obligatoriu de reprezentanţii creditorilor cu creanţe fiscale (bugetare).

(4) Satisfacerea creanţelor în formă nemonetară nu trebuie să creeze avantaje în raport cu creditorii ale căror creanţe se sting prin mijloace băneşti.

(5) Pentru creditorii care au votat împotriva încheierii tranzacţiei sau care nu au participat la vot, condiţiile tranzacţiei nu trebuie să fie mai dezavantajoase decît cele prevăzute pentru creditorii care au votat încheierea tranzacţiei.

(6) Dacă tranzacţia nu prevede altfel, garanţiile reale aplicate patrimoniului debitorului se menţin pînă la executarea integrală a tranzacţiei.

(7) Creditorul care a votat pentru încheierea tranzacţiei şi/sau asociatul (participantul) debitorului sînt în drept să achite în totalitate prin mijloace băneşti sau să acorde un împrumut debitorului, care ar permite stingerea obligaţiilor acestuia faţă de creditorii care au votat împotriva încheierii tranzacţiei sau care nu au participat la vot. În primul caz, creditorul care a votat împotriva tranzacţiei sau care nu a participat la vot este obligat să accepte executarea oferită direct debitorului. În al doilea caz, debitorul este obligat să stingă neîntîrziat, din mijloacele băneşti primite ca împrumut, creanţele creditorilor validaţi.

(8) Persoana care a stins creanţele pentru debitor subrogă în drepturi creditorul în al cărui folos a plătit mijloacele băneşti.

(9) Fondurile acordate debitorului pentru stingerea creanţelor sînt considerate împrumut fără dobîndă cu termen de rambursare de un an de la încetarea procesului de insolvabilitate, care poate fi prelungit prin acordul comun al părţilor.

Art 165 Legea insolvabilităţii în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №149 din 29.06.2012

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului