Articolul 89 din Legea insolvabilităţii în Republica Moldova. Dreptul de opțiune al administratorului lichidatorului

(1) Dacă la momentul intentării procedurii de insolvabilitate un contract bilateral nu este executat în totalitate de către debitor sau de către cealaltă parte, administratorul/lichidatorul este în drept să îl execute în locul debitorului ori să ceară celeilalte părți executarea lui atunci când consideră că executarea este în interesul masei debitoare. Dacă debitorul nu-și îndeplinește obligațiile rezultate din contractul pe care administratorul/lichidatorul intenționează să-l execute, încălcarea trebuie remediată și cealaltă parte să fie repusă în situația anterioară încălcării.

(2) Administratorul/lichidatorul poate refuza executarea contractului dacă consideră că este prea oneros sau ar periclita restructurarea cu succes a debitorului. În acest caz, cealaltă parte, în calitate de creditor chirografar, poate înainta o creanță care rezultă din neexecutare. Dacă cealaltă parte cere administratorului   să-și exercite dreptul de opțiune, acesta trebuie să declare neîntârziat, dar nu mai târziu de 10 zile de la data primirii notificării, dacă va cere sau nu executarea. În cazul în care omite să ceară în termen executarea contractului, administratorul/lichidatorul nu poate ulterior să insiste asupra executării lui.

(3) Este nulă orice clauză contractuală care permite încetarea contractului în cazul intentării procesului de insolvabilitate a debitorului, cu excepția cazurilor prevăzute de lege. Aceste clauze contractuale vor fi declarate nule de către instanța de insolvabilitate la cererea administratorului/lichidatorului.

Art 89 Legea insolvabilităţii în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №149 din 29.06.2012

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului