Articolul 159 din Legea insolvabilităţii în Republica Moldova. Depunerea sumelor rezervate şi distribuția surplusului

(1) Sumele care, la momentul distribuției finale, sînt rezervate se depun de administrator/lichidator, cu încuviinţarea instanţei de insolvabilitate, pe cheltuiala creditorului în a cărui favoare s-a făcut rezervarea, pe contul „Mijloace intrate temporar în dispoziţia instanţei de judecată”.

(2) Sumele distribuite şi neridicate de cei îndreptăţiţi pînă la finalizarea procedurii se depun pe contul „Mijloace intrate temporar în dispoziţia instanţei de judecată” ori se sting prin consemnare la o bancă sau la notar. Extrasul din cont se depune la dosar.

(3) Dacă la distribuția finală creanţele tuturor creditorilor sînt satisfăcute în volum total, administratorul/lichidatorul transmite surplusul către debitor. Dacă debitorul este persoană juridică, administratorul/lichidatorul remite fiecărui participant partea din surplus care i-ar fi revenit în cazul lichidării în afara procesului de insolvabilitate.

(4) În cazul în care, la distribuția finală, se constată că bunurile care alcătuiesc masa debitoare nu sînt suficiente pentru plata creanţelor înregistrate în tabelul definitiv consolidat, instanţa de insolvabilitate va autoriza, în mărimea creanţelor neacoperite, executarea silită din bunurile, inclusiv din mijloacele băneşti în numerar şi fără numerar, în monedă naţională sau în valută străină, ale membrilor organelor de conducere ale debitorului declarate culpabile de neîndeplinirea obligaţiilor de depunere a cererii introductive prevăzute la art. 14 şi art. 248 şi, după caz, din patrimoniul asociaţilor (membrilor, acţionarilor) cărora le-ar fi imputabilă apariţia stării de insolvabilitate a debitorului, pronunţînd o încheiere definitivă executorie, care va fi pusă în executare de către administrator/ lichidator, prin executor judecătoresc.

Art 159 Legea insolvabilităţii în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №149 din 29.06.2012

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului