Articolul 221 din Legea insolvabilităţii în Republica Moldova. Declararea, contestarea şi validarea creanţelor

(1) Creanţele înaintate de creditori vor fi supuse verificării de către administratorul provizoriu, vor fi înregistrate într-un tabel şi vor fi validate de către instanţa de insolvabilitate, conform procedurii stabilite în capitolul V secţiunea 1, cu excepţiile din prezenta secţiune.

(2) Creanţele introduse de administratorul provizoriu în tabelul creanţelor în baza datelor de evidenţă contabilă a debitorului şi neconfirmate prin cererea de admitere a creditorului, precum şi creanţele înaintate după termenul prevăzut în avizul publicat se atribuie de către instanţa de insolvabilitate la masa credală cu titlu provizoriu. Creanţele atribuite cu titlu provizoriu la masa credală se iau în calcul la elaborarea planului procedurii accelerate de restructurare prin rezervarea lor din masa debitoare.

(3) Contestaţiile creditorilor cu privire la creanţele şi la drepturile de preferinţă trecute de administratorul provizoriu în tabelul creanţelor şi la cele respinse de acesta trebuie depuse la instanţa de insolvabilitate în scris cu cel puţin 2 zile înainte de adunarea de votare a planului procedurii accelerate de restructurare. În adunarea de validare a creanţelor, instanţa de insolvabilitate va soluţiona toate contestaţiile chiar dacă, pentru soluţionarea unora, ar fi nevoie de administrare de probe. În acest din urmă caz, instanţa de insolvabilitate poate să admită creanţele, în totalitate sau în parte, în mod provizoriu, la masa credală pe perioada de judecare a contestaţiei.

(4) Odată cu admiterea cu titlu provizoriu a creanţelor la masa credală, instanţa de insolvabilitate determină, prin încheiere irevocabilă motivată, mărimea creanţelor admise provizoriu cu care creditorul va avea dreptul să participe şi să voteze, pentru sau contra, planul procedurii accelerate de restructurare şi alte chestiuni de pe ordinea de zi. În acest caz, dreptul de vot acordat creditorului va avea valoare şi va produce efecte numai pentru adunarea de votare a planului procedurii accelerate de restructurare. Validarea ulterioară a creanţei, trecută cu titlu provizoriu în tabel, care nu a participat la votarea planului, precum şi respingerea cererii de validare a creanţelor trecute provizoriu cu drept de vot în tabelul de creanţe nu pot servi temei legal pentru anularea planului procedurii accelerate de restructurare aprobat şi a altor hotărîri adoptate la adunarea creditorilor.

Art 221 Legea insolvabilităţii în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №149 din 29.06.2012

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului