Articolul 109 din Legea insolvabilităţii în Republica Moldova. Păstrarea şi paza masei debitoare

1) Pe măsura desfăşurării inventarierii, administratorul insolvabilităţii/ lichidatorul ia în posesie bunurile, devenind depozitarul lor judiciar, şi adoptă măsurile necesare pentru conservarea, păstrarea şi paza lor.

(2) Cu consimţămîntul comitetului creditorilor sau, după caz, al adunării creditorilor, bunurile introduse în masa debitoare se remit, contra semnătură, spre păstrare şi pază debitorului.

(3) În cazul în care comitetul sau adunarea creditorilor nu este de acord cu remiterea bunurilor din masa debitoare spre păstrare şi pază debitorului sau în cazul în care debitorul refuză să preia bunurile, administratorul insolvabilităţii/ lichidatorul predă bunurile, în bază de contract de depozit sau de pază, unui terţ, care va avea dreptul la remuneraţie şi la compensarea cheltuielilor de păstrare a bunurilor.

(4) Comitetul creditorilor sau, după caz, adunarea creditorilor determină cuantumul remuneraţiei celui care preia bunurile spre păstrare, în conformitate cu tarifele stabilite, iar în lipsa lor, al unei remuneraţii obişnuite. Cheltuielile de păstrare a bunurilor din masa debitoare se includ în cheltuielile masei şi se suportă de către debitor.

(5) - abrogat.

(6) În cazul în care comitetul sau adunarea creditorilor nu dispune altfel, persoana căreia i s-au remis spre păstrare bunuri din masa debitoare nu are dreptul să le folosească ori să le înstrăineze, fiind obligată să informeze administratorul insolvabilităţii/lichidatorul despre fructele acestor bunuri.

(7) Persoana căreia i s-au remis spre păstrare bunuri poartă, în conformitate cu legislaţia, răspundere pentru prejudiciul cauzat intenţionat sau din culpă. Însuşirea sau înstrăinarea bunurilor remise spre păstrare atrage răspundere contravenţională sau penală în conformitate cu legislaţia.

(8) Dacă bunul introdus în masa debitoare este expus degradării sau dacă a suferit schimbări ce implică pericolul deprecierii sale și nu mai este timp pentru înlăturarea acestui pericol, persoana căreia i s-a dat spre păstrare va informa la timp administratorul insolvabilităţii/lichidatorul, care este obligat să organizeze vînzarea bunului în condiţiile prezentei legi.

(9) Administratorul insolvabilităţii/lichidatorul este în drept să vîndă bunul introdus în masa debitoare și în cazul în care păstrarea lui implică cheltuieli disproporţionale.

Art 109 Legea insolvabilităţii în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №149 din 29.06.2012

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului