Articolul 123 din Legea insolvabilităţii în Republica Moldova. Vînzarea prin negocieri directe

(1) Negocierea directă este o modalitate prin care lichidatorul şi un potenţial cumpărător convin asupra clauzelor ce trebuie incluse în contractul de vînzare-cumpărare al cărui obiect îl constituie bunuri din masa debitoare.

(2) Lichidatorul va aplica procedura negocierilor directe cu încheierea unui contract de vînzare-cumpărare:

a) atunci cînd, la aplicarea modalităţii de vînzare a masei debitoare prin licitaţie cu reducere sau prin concurs, nu a fost prezentată nici o ofertă sau au fost prezentate numai oferte inacceptabile sau neconforme, sau contractul nu a putut fi încheiat cu ofertantul cîştigător din motive imputabile acestuia. Aplicarea procedurii de negociere în acest caz este posibilă numai după anularea procedurii iniţiale de licitaţie sau de concurs;

b) atunci cînd, în temeiul legii, pentru protecţia unor drepturi de exclusivitate, contractul de vînzare-cumpărare poate fi încheiat numai cu un anumit cumpărător;

c) atunci cînd, ca măsură strict necesară, perioadele de aplicare a licitaţiei cu strigare, a licitaţiei cu reducere sau a concursului nu pot fi respectate din motive de extremă necesitate sau nu pot fi determinate din cauza unor evenimente imprevizibile.

(3) Vînzarea prin negocieri directe se face atunci cînd lichidatorul se adresează exclusiv cumpărătorului potenţial ori în cazul cînd, după îndeplinirea formalităţilor de publicitate, nu s-a înregistrat decît o singură ofertă. În cazul în care pentru un lot există mai multe solicitări de negociere, vînzarea se face conform procedurii prevăzute la desfăşurarea licitaţiei cu strigare, publicarea anunţului de licitaţie nefiind obligatoriu.

(4) Iniţiativa vînzării prin negociere directă poate aparţine atît lichidatorului în calitate de vînzător, cît şi unui potenţial cumpărător interesat.

(5) Organizarea activităţii de negociere directă este asigurată de lichidator sau de o comisie pe care a format-o din 3–5 reprezentanţi ai creditorilor şi/sau din specialişti în domeniu.

(6) Pentru vînzarea bunului din masa debitoare, lichidatorul întocmeşte în prealabil un dosar de prezentare (lot) şi îl pune la dispoziţia oricărui ofertant în baza unui angajament de confidenţialitate.

(7) Negocierile directe se vor desfăşura cu fiecare ofertant în parte pe principiile: maximizarea masei debitoare, siguranţa încasării preţului, celeritatea.

(8) După încheierea negocierilor, lichidatorul întocmeşte un proces-verbal în care expune concluzii asupra clauzelor ce trebuie incluse în contractul de vînzare-cumpărare şi îl prezintă în cel mult 10 zile comitetului creditorilor sau adunării creditorilor spre aprobare.

(9) Comitetul creditorilor sau adunarea creditorilor este în drept să accepte, în cel mult 20 de zile, condiţiile negociate de lichidator conform procesului-verbal ori să le respingă, ori să oblige lichidatorul să reînceapă negocierile directe cu potenţialul cumpărător în noile condiţii stabilite de creditori. Hotărîrea comitetului creditorilor prin care nu se aprobă procesul-verbal al negocierilor directe poate fi contestată la adunarea creditorilor de către lichidator sau de orice participant la proces, iar hotărîrea adunării creditorilor este susceptibilă de atac în instanţa de insolvabilitate. Dacă, în termen de 20 de zile, comitetul creditorilor sau adunarea creditorilor nu s-a pronunţat asupra concluziilor din procesul-verbal al negocierilor directe, lichidatorul poate solicita instanţei de insolvabilitate aprobarea procesului-verbal.

(10) În baza concluziilor din procesul-verbal al negocierilor directe aprobate de comitetul creditorilor sau de adunarea creditorilor, sau de instanţa de insolvabilitate, lichidatorul încheie cu ofertantul, în cel mult 10 zile de la data aprobării, un contract de vînzare-cumpărare.

(11) Comitetul creditorilor sau adunarea creditorilor poate stabili în prealabil pentru lichidator un preţ minim de vînzare a bunului prin negocieri directe, precum şi condiţii esenţiale pentru contractul de vînzare-cumpărare. În acest caz, dacă preţul negociat cu ofertantul nu va fi mai mic de valoarea stabilită în prealabil de comitetul creditorilor sau de adunarea creditorilor, iar condiţiile esenţiale prescrise în prealabil sînt acceptate, cu ofertantul se încheie imediat contract de vînzare-cumpărare fără a se trece procedura ulterioară de confirmare prevăzută la alin. (8) şi (9).

(12) Contractul de vînzare-cumpărare, procesul-verbal al negocierilor directe și documentele de organizare și desfăşurare a acestor negocieri se depun, prin grija lichidatorului, la dosarul de insolvabilitate.

(13) Contractul de vînzare-cumpărare încheiat în urma negocierilor directe se poate modifica prin acord al părţilor semnatare.

Art 123 Legea insolvabilităţii în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №149 din 29.06.2012

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului