Articolul 119 din Legea insolvabilităţii în Republica Moldova. Licitaţia repetată

(1) Lichidatorul sau comisia de licitaţie va declara că licitaţia nu a avut loc dacă:

a) la licitaţie s-a prezentat un singur participant ori nu s-a prezentat niciunul;

b) niciun participant la licitaţie nu a propus cel puţin un preţ egal cu valoarea preţului iniţial stabilit de comitetul creditorilor sau de adunarea creditorilor;

c) adjudecatarul nu a achitat integral, în termen, costul lotului cumpărat.

Dacă licitaţia nu a avut loc, lichidatorul sau comisa de licitaţie întocmește un proces-verbal prin care se dispune organizarea unei licitaţii repetate.

(2) În cazul în care s-a declarat că prima licitaţie cu strigare nu a avut loc, unul dintre creditori este în drept să preia bunurile la preţul iniţial al lotului expus la vînzare. Dacă, în decursul a 20 de zile din data notificării, niciun creditor nu a acceptat preluarea bunurilor în natură, se va organiza licitaţie repetată cu strigare în condiţiile prezentei legi.

(3) Dacă comitetul creditorilor sau adunarea creditorilor nu dispune altfel, pentru licitaţia repetată cu strigare lichidatorul va reduce preţul lotului cu 10% din preţul iniţial, iar în cazul bunurilor imobile, cu 5%.

(4) În cazul înscrierii unui singur participant la licitaţia repetată cu strigare, vînzarea se efectuează în baza procesului-verbal al licitaţiei, încheiat între lichidator şi unicul participant, la un preţ care să nu fie mai mic decît preţul stabilit la alin. (3).

(5) Dacă se declară că licitaţia repetată nu a avut loc, unul dintre creditori este în drept ca, în termen de 20 de zile de la notificare, să preia bunurile în natură în contul creanţei sale la preţul iniţial stabilit la ultima licitaţie.

(6) Dacă la bunurile nevîndute la licitaţia repetată pretind cîţiva creditori, dreptul preferenţial îl are creditorul chirografar de clasă superioară conform ordinii de satisfacere a creanţelor stabilite de prezenta lege. Dacă au fost înaintate oferte de preluare în natură a bunurilor nevîndute la licitaţia repetată din partea creditorilor chirografari de aceeași clasă şi nu există oferte din partea creditorilor de clasă superioară, dreptul preferenţial îl are creditorul chirografar a cărui creanţă este mai mare ca valoare. În cazul în care creditorii se află în situaţii egale, problema se rezolvă prin tragere la sorţi sau creditorii vor prelua bunul în coproprietate proporţional valorii creanţei fiecăruia.

(7) În decursul a 5 zile de la expirarea termenului prevăzut la alin. (2) sau alin. (5), lichidatorul va examina ofertele creditorilor şi va determina care dintre ei are dreptul preferenţial la preluarea bunurilor, neadjudecate la licitaţie, în contul stingerii creanţelor validate, întocmind în acest sens un proces-verbal, care va fi semnat de lichidator şi de creditorul cu drept preferenţial. În termen de 48 de ore de la semnare, procesul-verbal va fi depus, prin grija lichidatorului, la instanţa de insolvabilitate. După semnarea procesului-verbal, lichidatorul va ridica prin act bunurile neadjudecate spre a le remite în natură creditorului în proprietate. Din momentul semnării actului de ridicare a bunurilor neadjudecate la licitaţie şi al achitării de către creditor a onorariului de succes al lichidatorului, dreptul de proprietate asupra bunurilor trece la creditor, iar creanţa acestuia validată în tabelul definitiv se stinge prin compensare în coraport cu valoarea bunurilor primite în proprietate.

(8) În cazul în care valoarea bunului remis de lichidator în proprietate creditorului este mai mare decît suma creanţei validate în tabelul definitiv, creditorul poate prelua bunul numai dacă depune, în cel mult 10 zile lucrătoare de la data semnării actului de ridicare a bunului, suma ce acoperă integral diferenţa dintre preţul şi valoarea creanţei şi onorariul de succes al lichidatorului.

 (9) În cazul în care nu se prezintă la data stabilită de lichidator pentru a semna actul de ridicare sau refuză a prelua bunul, sau nu achită în termen remuneraţia lichidatorului şi excedentul prevăzut la alin. (8), creditorul cu drept preferenţial este decăzut din dreptul preferenţial la preluarea bunului.

(10) Odată cu decăderea creditorului din dreptul preferenţial, lichidatorul remite bunul către creditorul care a solicitat în termenul stabilit după notificare preluarea bunurilor şi care urmează, conform dreptului preferenţial, după creditorul decăzut din acest drept. Dacă şi acest creditor nu respectă condiţiile prevăzute la alin. (8), lichidatorul va expune din nou bunul spre vînzare la licitaţie sau în alt mod stabilit de prezenta lege.

(11) Cu acordul expres al creditorului care deține dreptul preferenţial, bunurile neadjudecate la prima licitaţie sau la licitaţia repetată pot fi transmise de către lichidator în proprietate comună pe cote-părţi ideale creditorilor consemnaţi în tabelul definitiv al creanţelor validate sau în proprietate comună unei părți din creditorii validaţi care au depus cerere în termenul stabilit după notificare şi care urmează după prioritate, în mod consecutiv, după creditorul cu drept preferenţial. Lichidatorul va stabili, în funcție de valoarea creanţelor stinse ale fiecărui creditor, cota-parte ideală din proprietatea comună a bunului preluat.

(12) Bunurile grevate cu garanţii care nu au fost adjudecate la prima licitaţie sau la licitaţia repetată pot fi preluate în contul stingerii creanţei numai la cererea creditorilor garantaţi. În acest caz, determinarea creditorului garantat cu drept preferenţial se face în modul stabilit la alin. (6), cu respectarea condiţiilor prevăzute de prezentul articol.

Art 119 Legea insolvabilităţii în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №149 din 29.06.2012

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului