Articolul 118 din Legea insolvabilităţii în Republica Moldova. Vînzarea masei debitoare

(1) În cel mult 10 zile de la data aprobării de către comitetul creditorilor sau de către adunarea creditorilor a preţului iniţial de vînzare, lichidatorul formează loturi de bunuri pentru vînzare şi stabilește data şi locul licitaţiei cu strigare, publicînd un anunţ care va cuprinde informaţia prevăzută la art. 129 alin. (9), cu excepţiile stabilite în prezentul articol.

(2) Licitaţia se organizează la sediul lichidatorului sau al debitorului ori în alt loc stabilit de lichidator şi se va desfăşura în decursul a 15 zile de la data publicării anunţului despre organizarea ei. Persoana la care se păstrează bunurile este obligată să asigure accesul publicului la ele.

(3) Sînt admise la licitaţie persoanele care au depus la timp cerere de participare, precum și documentele necesare, şi care au plătit acont în mărimea stabilită de lichidator, dar nu mai mic de 2% din preţul iniţial al bunurilor.

(4) Doritorii de a participa la licitaţie vor prezenta lichidatorului cerere de participare de un model stabilit, copia de pe documentul care confirmă depunerea acontului pe contul bancar indicat în anunţ, procură, după caz, pentru dreptul de a participa la licitaţie, alte documente prevăzute expres în anunţul despre organizarea licitaţiei. Primirea cererilor şi a documentelor se încheie cu 3 zile înainte de data licitaţiei. Termenul nominalizat este unul de decădere.

(5) Lichidatorul înregistrează persoana care a depus cerere de participare la licitaţie. Dacă persoana nu a respectat cerinţele referitoare la întocmirea şi la prezentarea documentelor sau dacă nu are dreptul de a participa la licitaţie, lichidatorul respinge cererea. Motivul respingerii se comunică în scris persoanei, cu restituirea acontului.

(6) Nu pot participa la licitaţie, sub sancţiunea nulităţii absolute, lichidatorul sau organizatorul licitaţiei, judecătorii instanţei de insolvabilitate, și nici rudele și afinii de gradul întâi și doi ai acestora și soții acestor rude și afini.

(7) Persoana are dreptul să-şi retragă cererea de participare la licitație, adresînd lichidatorului, cu 3 zile înainte de data licitaţiei, un demers scris. În acest caz, persoanei i se va restitui acontul.

(8) Pentru desfăşurarea licitaţiei, lichidatorul formează o comisie din cel puţin 3 membri. În ziua licitaţiei, concomitent cu înmînarea biletelor de participant, lichidatorul înregistrează participanţii prezenţi. Înregistrarea se încheie cu 10 minute înainte de începutul procedurii de licitare. Participanţii întîrziaţi nu sînt admişi, restituindu-li-se acontul.

(9) Licitaţia este condusă de licitator, în persoana lichidatorului, sau, după caz, de o persoană desemnată în bază de contract. Licitarea fiecărui lot de bunuri la licitaţia cu strigare începe cu anunţarea de către licitator a preţului iniţial şi a pasului de ridicare a preţului. Cel care acceptă preţul ridică biletul de participant. Ceilalţi participanți pot pretinde la lot propunînd un preţ mai mare cu unul sau cu mai mulţi paşi de ridicare. Dacă nimeni nu oferă un preţ mai mare decît cel acceptat, strigat de 3 ori de către licitator, acesta anunță cu o lovitură de ciocan adjudecarea lotului.

(10) În cazul în care la licitaţie sînt scoase mai multe loturi separate, iar participantul care a depus acont nu a cîştigat lotul pentru care a depus cerere şi acont, el poate fi admis la licitarea următoarelor loturi dacă acontul depus nu este mai mic decît cel prevăzut pentru aceste loturi, conform anunţului publicat.

(11) La încheierea licitării unui lot, lichidatorul sau comisia de licitaţie va negocia direct cu adjudecatarul lotului asupra modului şi a termenelor de plată, fapt care se consemnează în procesul-verbal privind rezultatele licitaţiei. Adjudecatarul este obligat să semneze procesul-verbal privind rezultatele licitaţiei. Dacă refuză să îl semneze, se consideră că licitaţia nu a avut loc. În acest caz, licitaţia va reîncepe de la preţul oferit anterior de participant. Participantul care refuză să semneze procesul-verbal de adjudecare este privat de dreptul de a participa la această licitaţie nerestituindu-i-se acontul. După semnare, un exemplar al procesului-verbal se remite, în 48 de ore, instanţei de insolvabilitate.

(12) În cazul în care lichidatorul sau comisia de licitaţie şi adjudecatarul au convenit ca achitarea lotului să fie efectuată la o sumă unică, ultimul plăteşte integral preţul lotului în termen de 10 zile lucrătoare din data semnării procesului-verbal. În cazul în care părţile au convenit ca achitarea lotului să se facă eşalonat, adjudecatarul, în acelaşi termen, de 10 zile lucrătoare, varsă prima tranşă, de cel puţin 40% din preţul indicat în procesul-verbal, iar restul îl va da în cel mult 60 de zile din data încheierii licitaţiei, termen care poate fi prelungit, cu acordul comitetului creditorilor sau al adunării creditorilor, cu maximum 60 de zile.

(13) La cumpărarea lotului, acontul depus de adjudecatar este inclus în suma stabilită în procesul-verbal privind rezultatele licitaţiei. Aconturile nerestituite se includ în masa debitoare şi se distribuie în modul stabilit de lege.

Art 118 Legea insolvabilităţii în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №149 din 29.06.2012

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului