Articolul 88 din Legea insolvabilităţii în Republica Moldova. Reprezentarea debitorului în procedura de insolvabilitate

(1) După intentarea procedurii de insolvabilitate sau a procedurii falimentului, adunarea generală a acţionarilor/asociaţilor debitorului va desemna pe cheltuiala lor un reprezentant persoană fizică pentru a reprezenta interesele debitorului și ale acționarilor/asociaților acestora și pentru a participa la procedură din contul debitorului.

(2) Dacă nu este desemnat un astfel de reprezentant în termen de 10 zile lucrătoare din data publicării hotărîrii privind intentarea procedurii de insolvabilitate sau a procedurii falimentului, instanța de insolvabilitate desemnează un reprezentant al debitorului din rîndul persoanelor specificate la art. 247.

(3) Reprezentantul debitorului are următoarele atribuţii:

a) exprimă intenţia debitorului de a propune un plan al procedurii de restructurare în condiţiile prezentei legi;

b) formulează contestaţii în cadrul procedurii reglementate de prezenta lege;

c) după intrarea în procedura de insolvabilitate sau în procedura falimen-tului, participă la inventar, semnînd actul, primeşte raportul final şi bilanţul de închidere, participă la adunarea convocată pentru soluţionarea obiecţiilor şi aprobarea raportului;

d) participă la adunările creditorilor;

e) primeşte notificarea privind închiderea procedurii.

(4) După ridicarea dreptului de administrare, debitorul este reprezentat de administratorul insolvabilităţii/lichidator, care îi conduce şi activitatea comercială, iar mandatul reprezentantului debitorului va fi redus la reprezentarea intereselor acţionarilor/asociaţilor.

(5) Instanţa de insolvabilitate decide, conform demersului administratorului insolvabilităţii/lichidatorului, căror persoane specificate la art. 247 li se vor aplica, după caz, prevederile art. 8385.

Art 88 Legea insolvabilităţii în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №149 din 29.06.2012

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului