Articolul 60 din Legea insolvabilităţii în Republica Moldova. Constituirea comitetului creditorilor

(1) După intentarea procesului de insolvabilitate şi pînă la prima adunare a creditorilor, instanţa de insolvabilitate poate institui, în raport cu numărul creditorilor din tabelul preliminar de creanţe, un comitet al creditorilor din 3 sau 5 reprezentanţi ai creditorilor cu cele mai mari ca valoare creanţe garantate sau creanțe chirografare. Comitetul creditorilor, instituit de către instanța de judecată, nu are dreptul să aprobe încheierea actelor de proporții prevăzute la art. 69.

(2) Membrii comitetului creditorilor vor alege preşedintele lui. Comitetul creditorilor va fi citat în persoana preşedintelui, iar în lipsa acestuia, în persoana oricărui membru.

(3) Dacă, din cauza numărului restrîns de creditori, instanţa de insolvabilitate nu consideră necesară constituirea unui comitet al creditorilor, atribuţiile acestuia vor fi exercitate de adunarea creditorilor sau de un reprezentant al creditorilor desemnat de adunare sau, după caz, numit de instanţa de insolvabilitate.

(4) La prima lor adunare, creditorii pot decide menţinerea sau dizolvarea comitetului instituit de instanţa de insolvabilitate. În cazul dizolvării, adunarea creditorilor alege un comitet din 3 sau 5 persoane fizice, reprezentanţi ai creditorilor garantați şi ai creditorilor chirografari, dintre primii 10 creditori luați în ordinea valorii fiecărui rang de creanță, care se oferă voluntar, sau, după caz, dintre persoane fizice terţe propuse spre votare de creditorii cu drept de vot. În calitate de membru al comitetului creditorilor pot fi aleși și funcţionari publici. Un creditor are dreptul să înainteze un singur candidat la funcţia de membru al comitetului creditorilor. Comitetul desemnat va înlocui comitetul instituit de instanţa de insolvabilitate.

(5) Dacă pentru alegerea comitetului nu s-au întrunit majoritatea necesară de voturi, se menţine comitetul instituit de instanţa de insolvabilitate. La propunerea administratorului insolvabilităţii sau a celorlalţi membri ai comitetului, instanţa consemnează prin încheiere modificarea componenţei acestuia, astfel încît criteriul de reprezentare a tuturor rangurilor de creanțe să fie respectat în toate fazele procedurii.

(6) Comitetul creditorilor ales de adunarea creditorilor are mandat pentru întreaga perioadă de derulare a procedurii faţă de debitor. Adunarea creditorilor poate decide instituirea comitetului creditorilor, modificarea componenţei sau dizolvarea lui la orice etapă a procedurii de insolvabilitate, a procedurii falimentului şi a procedurii de restructurare. Adunarea creditorilor poate alege noi membri ai comitetului atît pentru înlocuirea celor existenți, cît şi pentru suplimentarea numărului lor.

(7) Membrii organelor de conducere ale debitorului, asociaţii, acţionarii lui, alte persoane afiliate şi/sau interdependente care dispun de creanţe faţă de patrimoniul debitorului, precum şi creditorii de rang inferior nu pot fi aleşi membri ai comitetului creditorilor. Nu poate fi membru al comitetului creditorilor nici persoana supusă unei măsuri de ocrotire judiciare (ocrotirea provizorie, curatela sau tutela) sau condamnată pentru escrocherie, sustragere de bunuri din avutul proprietarului prin însuşire, delapidare sau abuz de funcţie, înşelăciune sau abuz de încredere, uz de fals, calomnie, dare sau luare de mită, pentru alte infracţiuni contra proprietăţii prevăzute de legislaţie şi ale cărei antecedente penale nu au fost stinse. Nu poate fi aleasă nici persoana care se află în conflict de interese cu debitorul sau a cărei calitate de membru al comitetului creditorilor este limitată de legislaţia în vigoare. Astfel de persoane deja alese vor fi revocate din funcţie.

(8) Membrii comitetului creditorilor sînt aleși prin vot cumulativ, fiecare creanţă cu drept de vot exprimînd un număr de voturi egal cu cel al componenței numerice a comitetului. Creditorul este în drept să dea voturile exprimate de creanţele sale unui singur candidat ori să le distribuie egal ori în alt mod între cîţiva candidaţi la funcţia de membru al comitetului creditorilor. Se consideră aleşi în comitetul creditorilor candidaţii care au întrunit cel mai mare număr de voturi.

(9) Pentru completarea componenţei de bază a comitetului creditorilor în cazul retragerii de membri se alege în modul stabilit rezerva comitetului din două persoane. Subrogarea membrilor comitetului creditorilor retraşi se efectuează de către comitetul creditorilor din contul rezervei disponibile.

(10) În cazul lipsei de rezervă și/sau al epuizării rezervei, comitetul creditorilor se completează prin alegere complementară la cea mai apropiată adunare a creditorilor. În acest caz, alegerea se face în modul prevăzut la alin. (8).

(11) Împuternicirile comitetului creditorilor încetează în momentul:

a) adoptării unei hotărîri a adunării creditorilor de alegere a noii lui componenţe; sau

b) adoptării unei hotărîri a adunării creditorilor de încetare înainte de termen a împuternicirilor componenţei precedente a comitetului în cazul în care o nouă componenţă nu a fost aleasă; sau

c) încetării procedurii pentru care a avut mandat; sau

d) reducerii componenţei sale cu mai mult de o treime, dacă rezerva sa a fost epuizată, iar adunarea creditorilor nu a fost convocată pe parcursul a 10 zile.

(12) În cazul prevăzut la alin. (11), comitetul creditorilor este în drept să solicite convocarea adunării creditorilor pentru alegerea noii sale componenţe, nefiind în drept să ia alte hotărîri.

(13) Membrul comitetului creditorilor poate fi destituit şi de instanţa de insolvabilitate din motive întemeiate. Încheierea judecătorească de destituire poate fi luată din oficiu sau la cererea creditorilor. Înainte de destituire, instanţa de insolvabilitate audiază membrul comitetului. Încheierea de destituire poate fi atacată cu recurs de către cel destituit.

(14) Preşedintele comitetului creditorilor este ales de comitetul creditorilor dintre membrii lui aleşi. În absenţa preşedintelui, atribuţiile acestuia le exercită un membru al comitetului creditorilor ales de membrii lui cu majoritatea din numărul membrilor prezenţi la şedinţă. Preşedintele comitetului creditorilor are următoarele atribuţii:

a) organizează activitatea comitetului creditorilor;

b) prezidează şedinţele comitetului creditorilor;

c) informează adunarea creditorilor și instanța de insolvabilitate despre activitatea comitetului;

d) exercită alte atribuţii prevăzute de lege.

Art 60 Legea insolvabilităţii în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №149 din 29.06.2012

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului