Articolul 69 din Legea insolvabilităţii în Republica Moldova. Actele de proporţii ale administratorului insolvabilităţii/ lichidatorului

(1) Actul de proporții efectuat de administratorul insolvabilității/lichidator reprezintă un act juridic sau câteva acte juridice legate reciproc, încheiate direct sau indirect, privind obținerea de finanțări postintentare, cu sau fără grevarea bunurilor din masa debitoare, ori alte tranzacții asupra bunurilor a căror valoare reprezintă peste 10% din valoarea totală a masei debitoare conform ultimului raport de evaluare, iar în lipsa acestuia, conform ultimului raport financiar.

(2) Sub incidența alin. (1) nu cad actele efectuate în procesul activităţii curente prevăzute de prezenta lege.

(3) Hotărîrea privind încheierea unui act de proporţii de către administratorul insolvabilităţii/lichidator este adoptată de comitetul creditorilor în unanimitate, dacă valoarea bunurilor care fac obiectul acestei tranzacții reprezintă peste 10% şi nu mai mult de 50% din valoarea masei debitoare potrivit ultimului raport de evaluare sau, în lipsa acestuia, potrivit ultimului raport financiar, pînă la luarea deciziei de încheiere a acestui act juridic.

(4) Hotărîrea privind încheierea unui act de proporţii neprevăzut la alin. (3) se ia de adunarea creditorilor. În cazul în care comitetul creditorilor nu s-a constituit, administratorul insolvabilităţii/lichidatorul trebuie să primească aprobarea adunării creditorilor de a încheia act de proporţii.

(5) Dacă, la adoptarea hotărîrii privind încheierea unui act de proporţii, comitetul creditorilor nu a ajuns la unanimitate, problema poate fi înscrisă în ordinea de zi a adunării creditorilor.

(6) Hotărîrea privind încheierea unui act de proporții cu conflict de interese se adoptă cu votul majorității membrilor comitetului creditorilor neinteresați în încheierea tranzacției. În cazul în care mai mult de jumătate de membri ai comitetului sînt interesați în actul de proporții, hotărîrea privind încheierea lui se adoptă de adunarea creditorilor cu votul majorității creditorilor neinteresați în încheierea lui. Persoana interesată va părăsi temporar ședința comitetului sau adunarea creditorilor la care se hotărăște asupra încheierii actului de proporții. Dacă persoana interesată rămîne în ședință sau adunare, la constatarea cvorumului este luată în calcul, iar la determinarea rezultatului votării se consideră că s-a abținut.

(7) În cazul în care comitetul sau adunarea creditorilor nu cunoaște toate circumstanţele încheierii actului de proporţii cu conflict de interese şi/sau faptul că el a fost încheiat cu încălcarea altor prevederi ale prezentului articol, comitetul sau adunarea creditorilor este în drept să ceară administratorului insolvabilităţii/ lichidatorului:

a) să renunţe la încheierea tranzacţiei ori să o rezilieze; sau

b) să asigure, în condiţiile legii, repararea de către persoana interesată a prejudiciului cauzat creditorilor prin efectuarea actului de proporţii.

(8) Actul de proporţii şi actele cu conflict de interese săvîrşite în contradicţie cu prezentul articol sînt valide pentru persoanele cu care au fost încheiate dacă terţul este de bună-credinţă şi dacă actul nu a fost declarat nul în alte temeiuri.

(9) Sub incidența prezentului articol nu cad actele de proporţii care se efectuează în conformitate cu dispoziţiile obligatorii ale instanţei de insolvabilitate.

(10) În cazul în care adunarea nu s-a pronunţat asupra actelor de proporţii ale administratorului/lichidatorului, instanţa de insolvabilitate poate, la cererea debitorului sau a creditorilor chirografari, care deţin 20% din valoarea tuturor creanţelor, să suspende, după audierea administratorului/lichidatorului, actul de proporţii şi să convoace adunarea creditorilor care să decidă asupra încheierii lui.

Art 69 Legea insolvabilităţii în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №149 din 29.06.2012

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului