Articolul 167 din Legea insolvabilităţii în Republica Moldova. Condiţiile de confirmare a tranzacţiei

(1) Tranzacţia poate fi confirmată de către instanţa de insolvabilitate numai după stingerea integrală a creanţelor masei şi a creanţelor de rangul întîi şi doi prevăzute la art. 43.

(2) Nu mai devreme de 5 zile şi nu mai tîrziu de 10 zile de la data încheierii tranzacţiei, debitorul, administratorul insolvabilităţii/lichidatorul sînt obligați să prezinte instanţei de insolvabilitate cerere de confirmare a tranzacţiei.

(3) La cererea de confirmare a tranzacţiei se anexează:

a) textul tranzacţiei;

b) procesul-verbal al adunării creditorilor care a hotărît încheierea tranzacţiei;

c) lista creditorilor cunoscuţi care nu şi-au înaintat creanţele împotriva debitorului, adresele şi sumele datorate lor;

d) tabelul creanţelor validate;

e) dovezile de plată a creanţelor creditorilor masei şi a creanțelor creditorilor de primul şi al doilea rang;

f) hotărîrea organului de conducere al debitorului privind încheierea tranzacției, în cazul în care necesitatea unei astfel de hotărîri este prevăzută de lege;

g) contestaţiile sau obiecţiile creditorilor care au votat împotriva tranzacţiei sau care nu au participat la vot, în cazul în care aceste obiecţii au fost prezentate în scris;

h) alte documente, care potrivit prezentei legi sînt obligatorii.

(4) Instanţa de insolvabilitate informează participanţii la proces despre data la care se va judeca cererea de confirmare a tranzacţiei. Neprezentarea persoanelor citate legal nu împiedică judecarea cererii de confirmare a tranzacţiei.

(5) Confirmarea tranzacţiei poate fi refuzată dacă reprezentantul creditorului care a votat pentru încheierea ei a depăşit împuternicirile acordate de lege, de actele de constituire ale creditorului sau stabilite prin procură şi dacă se dovedeşte faptul că persoana care acţionează în numele debitorului cunoștea sau nu putea să nu cunoască astfel de circumstanţe sau restricţii.

(6) Instanţa de insolvabilitate poate confirma tranzacţia chiar dacă persoana care acţionează în numele debitorului ştia despre limitarea împuternicirilor reprezentantului creditorului, însă votul exprimat de acesta nu a afectat hotărîrea privind încheierea tranzacţiei.

Art 167 Legea insolvabilităţii în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №149 din 29.06.2012

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului