Articolul 163 din Legea insolvabilităţii în Republica Moldova. Particularităţile încheierii tranzacţiei în perioada de observaţie a debitorului, în procedura de insolvabilitate, în procedura falimentului sau în procedura de restructurare

(1) În perioada de observare a debitorului, hotărîrea privind încheierea tranzacţiei din partea acestuia se adoptă de organul lui executiv. Tranzacţia nu trebuie să fie coordonată sau aprobată de administratorul provizoriu.

(2) În procedura de insolvabilitate sau în procedura de restructurare, hotărîrea privind încheierea tranzacţiei din partea debitorului se adoptă de administratorul insolvabilităţii, iar în procedura falimentului, de lichidator.

(3) În cazul în care, potrivit legislaţiei şi/sau documentelor de constituire a debitorului, încheierea tranzacţiei urmează a fi aprobată de organele de conducere ale debitorului sau coordonată cu ele, aceasta se va efectua numai după adoptarea hotărîrii de rigoare a acestor organe.

(4) La încheierea tranzacţiei cu terţii care se află cu debitorul în conflict de interese, administratorul/lichidatorul şi adunarea creditorilor trebuie să fie informați despre existenţa, natura şi caracterul conflictului de interese, care urmează a fi consemnat în detalii în tranzacţie.

(5) Dispoziţiile alin. (3) nu constituie un impediment în adoptarea hotărîrii adunării creditorilor privind încheierea tranzacţiei.

(6) Prevederile tranzacţiei încheiate după intentarea procedurii de insolvabilitate se aplică creanţelor creditorilor incluşi în tabelul de creanţe la data adunării creditorilor în care s-a aprobat încheierea tranzacţiei.

Art 163 Legea insolvabilităţii în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №149 din 29.06.2012

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului