Articolul 105 Codul transportului feroviar în Republica Moldova. Răspunderea pentru neasigurarea integrităţii mărfurilor

(1) Răspunderea patrimonială pentru neasigurarea integrităţii mărfurilor, pînă la momentul predării efective a lor în punctul de transbordare, o poartă partea care le-a predat, iar după transmiterea efectivă a acestora – partea care le-a recepţionat.

(2) Paza vagoanelor încărcate şi a celor goale în porturi este exercitată de porturi.

(3) Scoaterea dispozitivelor de închidere şi sigilare de pe vagoanele care se trag în punctele de transbordare pentru descărcare, precum şi sigilarea vagoanelor încărcate în punctele de transbordare cu mărfuri transportate în trafic mixt direct se efectuează în conformitate cu Regulamentul transportului de mărfuri în trafic mixt direct.

(4) Răspunderea patrimonială a căilor ferate şi a organizaţiilor altor tipuri de transport pentru neasigurarea integrităţii mărfurilor primite pentru transport în trafic mixt direct se determină în codurile şi statutele transporturilor.

(5) La stabilirea culpei căii ferate, companiei de navigaţie, portului în ceea ce priveşte pierderea, lipsa sau deteriorarea (alterarea) mărfurilor, răspunderea o poartă partea culpabilă.

Art 105 Codul transportului feroviar în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №309 din 17.07.2003

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului