Articolul 154 Codul transportului feroviar în Republica Moldova. Actul comercial

(1) Circumstanţele care constituie temei pentru a imputa responsabilitatea căii ferate, a expeditorilor de mărfuri şi destinatarilor mărfurilor, porturilor, altor organizaţii, precum şi călătorilor, în timpul efectuării transportului feroviar de călători, mărfuri, bagaje şi mesagerii se certifică prin actele comerciale, actele de formă generală şi alte acte.

(2) Actul comercial se întocmeşte pentru certificarea următoarelor circumstanţe:

a) necorespunderea denumirii, masei şi numărului de locuri ale mărfurilor, bagajelor şi mesageriilor cu datele indicate în documentele de transport;

b) deteriorarea (alterarea) mărfurilor, bagajelor şi mesageriilor;

c) depistarea mărfurilor, bagajelor şi mesageriilor fără documente de transport, precum şi a documentelor de transport fără mărfuri, bagaje şi mesagerii;

d) restituirea către calea ferată a mărfurilor, bagajelor şi mesageriilor sustrase;

e) nepredarea de către calea ferată pe liniile ferate de acces a mărfurilor în decurs de 24 de ore după perfectarea documentelor de eliberare a mărfurilor. În acest caz, actul comercial se întocmeşte numai la solicitarea destinatarului mărfurilor.

(3) Actul comercial se întocmeşte:

a) la descărcarea mărfurilor, bagajelor şi mesageriilor în locurile de uz comun – în ziua în care se efectuează descărcarea, în celelalte cazuri – în ziua eliberării mărfurilor către destinatarul mărfurilor;

b) la descărcarea mărfurilor în locurile de uz propriu – în ziua în care se execută lucrările de descărcare a mărfurilor, verificarea mărfurilor efectuîndu-se în procesul descărcării sau nemijlocit după descărcarea lor;

c) în timpul parcursului mărfurilor, bagajelor şi mesageriilor – în ziua constatării circumstanţelor asupra cărora este necesară întocmirea unui act comercial. În cazul în care întocmirea actului comercial în termenul indicat nu este posibilă, el se întocmeşte în cursul zilei următoare.

(4) La predarea, cu participarea căii ferate, a mărfurilor omogene, transportate în vrac şi sosite de la un expeditor de mărfuri pe adresa unui destinatar al mărfurilor în vagoane nedeteriorate, fără urme de pierderi, cazurile de lipsă ce depăşeşte norma de perisabilitate naturală la asemenea mărfuri şi marja de eroare admisibilă de cîntărire a masei nete, precum şi cazurile de surplus, stabilit ca diferenţă între masa mărfurilor determinată la staţia de expediţie şi masa mărfurilor determinată la staţia de destinaţie, ţinîndu-se cont de marja de eroare admisibilă de cîntărire a masei nete a unor asemenea mărfuri, transportate în expediţii separate, în cadrul verificărilor în aceste zile calendaristice, se consemnează într-un singur act comercial.

(5) Lipsa sau surplusul mărfurilor transportate în vrac sau în cisterne cu transbordarea lor pe parcursul drumului, care au fost expediate de către un expeditor de mărfuri pe adresa unui destinatar al mărfurilor şi care au sosit în vagoane nedeteriorate, fără urme de pierderi în timpul parcursului, se determină conform rezultatelor verificării întregului lot de mărfuri eliberate şi se consemnează într-un singur act comercial.

(6) Actul comercial se întocmeşte în 3 exemplare şi se completează fără ştersături, răzuiri şi corectări.

(7) Actul comercial trebuie să cuprindă:

a) descrierea exactă şi detaliată a stării mărfurilor, bagajelor şi mesageriilor, precum şi a circumstanţelor care au constituit motivul întocmirii actului comercial. Se interzice înscrierea în actul comercial a unor presupuneri şi concluzii privind cauzele neasigurării integrităţii mărfurilor ori privind culpa expeditorului de mărfuri sau a căii ferate. La întrebările din formularul actului comercial trebuie să fie date răspunsuri precise. Nu se admit liniuţe sau semne de repetare în locurile înscrierii repetate a datelor necesare;

b) datele despre încărcarea, amplasarea şi fixarea corectă a mărfurilor, bagajelor, mesageriilor, precum şi despre existenţa marcajului de protecţie pentru mărfurile transportate în material rulant descoperit. În cazul în care încărcarea, amplasarea şi fixarea mărfurilor a fost executată incorect, în actul comercial se indică încălcările comise.

(8) La actul comercial de constatare a alterării mărfurilor perisabile se anexează extrasul din registrul de temperaturi.

(9) Persoanele care au întocmit şi au semnat actul comercial ce conţine o informaţie neveridică poartă răspundere în conformitate cu legislaţia în vigoare.

(10) Actul comercial este semnat de către destinatarul mărfurilor, dacă acesta participă la verificarea mărfurilor, bagajelor şi mesageriilor, şi de către salariaţii căii ferate, a căror listă este stabilită de Regulamentul transportului de mărfuri pe calea ferată.

(11) La cererea destinatarului mărfurilor, staţia de cale ferată este obligată să elibereze actul comercial în termen de 3 zile. Modul de expediere a actelor comerciale de la o organizaţie de transport feroviar la alta este stabilit de organul de specialitate al administraţiei publice centrale.

(12) În cazul reţinerii neîntemeiate a întocmirii actului comercial peste termenul prevăzut de prezentul articol sau în cazul refuzului de a-l întocmi, calea ferată poartă răspundere în conformitate cu legislaţia în vigoare.

(13) În cazul în care staţia de cale ferată refuză să întocmească actul comercial sau îl întocmeşte cu încălcarea cerinţelor stabilite, destinatarul mărfurilor are dreptul să depună o cerere în scris nemijlocit la administraţia căii ferate sau şefului staţiei de cale ferată privind refuzul sau încălcarea comisă.

(14) Administraţia căii ferate este obligată să dea destinatarului mărfurilor, la solicitarea acestuia, un răspuns motivat la cererea privind refuzul administraţiei de a întocmi actul comercial sau privind întocmirea lui cu încălcarea cerinţelor stabilite: referitor la mărfurile perisabile – în termen de o zi şi referitor la alte mărfuri, bagaje sau mesagerii – în termen de 3 zile din momentul primirii cererii. În cazul în care cererea este întemeiată, pe durata reţinerii întocmirii actului comercial, plata suplimentară pentru depozitarea mărfurilor, bagajelor sau mesageriilor nu se percepe.

(15) Calea ferată este obligată să întocmească un act comercial în cazul în care ea a constatat circumstanţele specificate în prezentul articol sau destinatarul mărfurilor a semnalat cel puţin una dintre ele.

(16) Reprezentanţii părţilor participante la întocmirea actului comercial nu au dreptul să refuze semnarea acestuia. În cazul în care reprezentanţii părţilor nu sînt de acord cu conţinutul actului comercial, ei sînt în drept să îşi expună opinia în mod separat.

(17) Pentru confirmarea altor circumstanţe decît cele prevăzute de prezentul articol, se completează actele de formă generală şi alte acte în modul stabilit de Regulamentul transportului de mărfuri pe calea ferată şi Regulamentul transportului de călători, bagaje şi mesagerii pe calea ferată.

Art 154 Codul transportului feroviar în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №309 din 17.07.2003

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului