Articolul 85 Codul transportului feroviar în Republica Moldova. Modul de calculare a timpului aflării vagoanelor şi containerelor pe liniile ferate de acces

(1) În cazul deservirii liniei ferate de acces de către locomotiva căii ferate, timpul aflării vagoanelor şi containerelor la încărcare sau descărcare se calculează din momentul tragerii lor la locul încărcării sau descărcării mărfurilor pînă în momentul înştiinţării staţiei de cale ferată de către expeditorul de mărfuri sau destinatarul mărfurilor despre pregătirea vagoanelor pentru ridicare.

(2) Timpul aflării vagoanelor şi containerelor pe liniile ferate de acces, care nu sînt deservite de locomotiva căii ferate, se calculează din momentul transmiterii vagoanelor expeditorului de mărfuri sau destinatarului mărfurilor pe liniile ferate de etalare pînă în momentul întoarcerii lor pe linia de etalare.

(3) Locul şi modul de transmitere a vagoanelor şi containerelor pe linia ferată de acces, pe linia ferată de etalare, precum şi modul returnării lor se stabilesc în contract.

(4) Expeditorii de mărfuri şi destinatarii mărfurilor, căile ferate şi alte organizaţii nu au dreptul să folosească vagoane şi containere ce nu le aparţin pentru transporturi proprii, pentru păstrarea mărfurilor, precum şi pentru încărcarea fără permisiunea posesorilor lor, dacă contractele corespunzătoare nu prevăd altfel. Pentru nerespectarea acestei cerinţe, partea culpabilă poartă răspundere patrimonială conform art.134.

Art 85 Codul transportului feroviar în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №309 din 17.07.2003

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului