Articolul 108 Codul transportului feroviar în Republica Moldova. Echipamentul necesar şi amenajarea staţiilor şi gărilor

(1) Staţiile de cale ferată deschise pentru executarea operaţiunilor ce ţin de transportul de călători, bagaje şi mesagerii trebuie să corespundă condiţiilor ce asigură executarea acestor operaţiuni.

(2) Gările trebuie să dispună de case de bilete. În funcţie de volumul transporturilor, în gări se amenajează încăperi pentru recepţionarea şi eliberarea bagajelor, camere de păstrare a bagajelor de mînă şi a altor bagaje, săli de aşteptare, birouri de informaţii, săli de odihnă pentru călătorii în tranzit, camere ale mamei şi copilului, restaurante şi bufete, încăperi pentru deservirea social-culturală şi sanitaro-igienică a călătorilor (poştă, telegraf, telefon, centru de radioficare, frizerii, puncte medicale, veceuri etc.).

(3) Pentru comoditatea călătorilor, urcarea şi coborîrea în siguranţă din tren şi pentru traversarea liniilor ferate, la staţiile de cale ferată se amenajează rampe cu acoperiş şi pavilioane, tuneluri pentru pietoni sau pasarele.

(4) Pieţele din apropierea gărilor trebuie să fie bine amenajate şi să corespundă cerinţelor de deplasare (circulaţie) comodă şi în siguranţă a pietonilor şi a transportului urban. Amenajarea acestor pieţe ţine de competenţa autorităţilor administraţiei publice locale.

(5) Construcţia, întreţinerea şi reparaţia clădirilor gărilor feroviare se efectuează din contul mijloacelor căii ferate şi ale autorităţilor administraţiei publice locale.

Art 108 Codul transportului feroviar în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №309 din 17.07.2003

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului