Articolul 92 Codul transportului feroviar în Republica Moldova. Modul de transmitere a mărfurilor în punctele de transbordare

(1) Mărfurile transportate în vagoane sigilate se transmit în punctele de transbordare, verificîndu-se integritatea dispozitivelor de închidere şi sigilare aplicate şi corespunderea amprentelor de pe ele cu datele indicate în documentele de transport.

(2) Mărfurile transportate în trafic mixt direct feroviar-pe apă, în procesul mutării lor dintr-un tip de transport în altul, se cîntăresc în punctele de transbordare, la cererea părţii care recepţionează mărfurile, astfel:

pe podul-basculă – de calea ferată;

pe cîntarul de mărfuri – de port.

(3) Cîntărirea mărfurilor transportate în trafic mixt direct feroviar-auto se efectuează în punctul de transbordare de partea care efectuează operaţiunile de încărcare, descărcare a mărfurilor transmise, în prezenţa reprezentantului tipului de transport mixt.

(4) În cazul în care partea care efectuează, în punctul de transbordare, încărcarea, descărcarea mărfurilor nu dispune de aparate de cîntărit, mărfurile se transmit conform masei indicate în scrisoarea de trăsură.

(5) Mărfurile în ambalaj şi cu bucata, recepţionate pentru transport în material rulant descoperit sau acoperit, conform standardului sau masei indicate de expeditorul de mărfuri pentru fiecare loc de încărcare, şi sosite în punctul de transbordare în ambalaj nedeteriorat, se transmit de pe un tip de transport pe altul, fără a fi cîntărite, după numărul de locuri ocupate, şi se predau, în acelaşi mod, destinatarului mărfurilor în punctul de destinaţie. În cazul în care există semne de pierdere, lipsă sau deteriorare (alterare) a mărfurilor, acestea se transmit conform masei şi stării lor reale.

(6) Mărfurile transportate în containere se transmit verificîndu-se starea containerului şi integritatea dispozitivelor de închidere şi sigilare.

Art 92 Codul transportului feroviar în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №309 din 17.07.2003

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului