Articolul 38 Codul transportului feroviar în Republica Moldova. Comanda de transport al mărfurilor

(1) Transportul de mărfuri pe calea ferată se execută în conformitate cu comanda de transport, prezentată de către expeditorul de mărfuri administraţiei căii ferate cu cel puţin 10 zile, iar pentru traficul de export şi traficul mixt direct – cu cel puţin 15 zile înainte de începerea lunii calendaristice.

(2) În cazul necesităţii transportării de urgenţă a mărfurilor, calea ferată, de comun acord cu expeditorul de mărfuri, poate stabili alte termene de prezentare a comenzilor de transport al acestor mărfuri, cu condiţia că staţia dispune de vagoane goale.

(3) Transportul mărfurilor destinate lichidării consecinţelor situaţiilor excepţionale se efectuează de către calea ferată la prezentarea acestora.

(4) Pentru introducerea, din iniţiativa expeditorilor de mărfuri, a unor modificări în comanda de transport al mărfurilor în trafic direct, cu repartizarea lor pe căile ferate de destinaţie sau în trafic local pe staţii de destinaţie, aceştia achită taxe suplimentare (inclusiv în cazul în care comenzile de transport al mărfurilor vor fi executate integral) în cuantum de:

a) 0,9 lei pentru o tonă de marfă – pentru mărfurile al căror transport se execută în vagoane şi în tone;

b) 45 lei pentru fiecare vagon, indiferent de tipul vagoanelor şi numărul de osii – pentru mărfurile al căror transport se execută în vagoane;

c) 1,8 lei pentru fiecare container cu masa brută de pînă la 5 tone inclusiv, 5,4 lei pentru fiecare container cu masa brută de la 5 la 10 tone inclusiv, 27 lei pentru fiecare container cu masa brută de peste 10 tone.

(5) Administraţia căii ferate examinează comanda de transport al mărfurilor în trafic direct în termen de 3 zile, iar comanda privind transportul mărfurilor destinate exportului şi a celor în trafic mixt direct – în termen de 10 zile şi comunică expeditorului de mărfuri decizia sa ori îi returnează comanda, argumentîndu-şi refuzul.

(6) Comanda de transport al mărfurilor este prezentată administraţiei căii ferate în 3 exemplare, cu indicarea volumului mărfii în vagoane şi în tone, potrivit nomenclaturii stabilite, şi cu repartizarea mărfurilor conform tipului, căilor ferate de destinaţie şi datei de încărcare, iar pentru transportul de mărfuri în interiorul căii ferate de expediţie – cu repartizarea acestora conform tipului, staţiilor de destinaţie şi datei de încărcare. Un exemplar al comenzii de transport al mărfurilor, cu nota privind acceptarea ei, este trimis expeditorului de mărfuri, iar alt exemplar – şefului staţiei de expediţie.

(7) Cu cel puţin 3 zile înainte de începerea executării comenzii de transport al mărfurilor, şeful staţiei de expediţie, împreună cu expeditorul de mărfuri, precizează numărul de vagoane şi containere necesare pentru a fi trase, pe zile, în funcţie de tipul mărfii şi căile ferate de destinaţie. Aceste date se introduc în fişa de evidenţă care, la sfîrşitul fiecărei zile de dare de seamă, este semnată de şeful staţiei de cale ferată şi de expeditorul de mărfuri.

(8) La solicitarea expeditorilor de mărfuri, administraţia căii ferate este în drept:

a) să autorizeze, în cazuri excepţionale, transportul de mărfuri în interiorul staţiei (în limitele unei staţii de cale ferată). Astfel de transporturi se includ în comanda de transport şi în volumul transportului de mărfuri realizat;

b) să înlocuiască materialul rulant acoperit, prevăzut în comanda de transport, cu material rulant descoperit în cazul în care transportul de mărfuri, conform Regulamentului transportului de mărfuri pe calea ferată, poate fi executat în material rulant descoperit, precum şi să înlocuiască un fel de material rulant descoperit cu alt fel de material rulant descoperit;

c) să schimbe căile ferate şi staţiile de destinaţie prevăzute în comandă.

Art 38 Codul transportului feroviar în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №309 din 17.07.2003

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului