Articolul 7 Codul transportului feroviar în Republica Moldova. Administrarea transportului feroviar

(1) Conducerea, administrarea şi reglementarea activităţii transportului feroviar se realizează, conform legislaţiei în vigoare, de către organul de specialitate al administraţiei publice centrale – Ministerul Economiei şi Infrastructurii, în limitele competenţei sale. Administrarea procesului de transportare se efectuează nemijlocit de către întreprinderile care desfăşoară acest gen de activitate.

(2) Din sistemul de transport feroviar fac parte întreprinderile de transport feroviar care efectuează transportul de călători şi mărfuri, materialul rulant care le aparţine, liniile ferate, precum şi întreprinderile industriale, de construcţii, comerciale şi alte întreprinderi, organizaţii şi instituţii care asigură activitatea ritmică a transportului feroviar şi dezvoltarea acestuia.

(3) Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, organizaţiile obşteşti şi de alt tip, precum şi cetăţenii nu sînt în drept să intervină în activitatea transportului feroviar ce ţine nemijlocit de procesul de transportare, cu excepţia cazurilor prevăzute de legislaţia în vigoare.

(4) Crearea, reorganizarea şi lichidarea întreprinderilor de transport feroviar care funcţionează cu drept de administrare economică se efectuează, conform legislaţiei în vigoare, de către organul de specialitate al administraţiei publice centrale, iar a întreprinderilor care au ca obiect de activitate organizarea şi asigurarea procesului de transportare – conform hotărîrilor Guvernului.

(5) Sistarea activităţii (închiderea) liniilor ferate publice (magistrale) se efectuează de către organul de specialitate al administraţiei publice centrale, de comun acord cu Guvernul şi cu autorităţile administraţiei publice locale respective.

Art 7 Codul transportului feroviar în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №309 din 17.07.2003

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului