Articolul 59 Codul transportului feroviar în Republica Moldova. Termenele de transportare a mărfurilor şi modul de calculare a lor

(1) Calea ferată este obligată să transporte mărfurile la destinaţie şi în termenele stabilite, inclusiv cele transportate în interes propriu.

(2) Termenele de transportare a mărfurilor şi modul de calculare a lor se stabilesc în Regulamentul transportului de mărfuri pe calea ferată.

(3) Expeditorul de mărfuri şi calea ferată pot prevedea în contractul de transport al mărfurilor un alt termen de transportare.

(4) Termenul de transportare începe să curgă de la orele 24 ale zilei de preluare a mărfii la transport.

(5) Data preluării mărfurilor pentru transport şi data expirării termenului de transportare a lor se indică de către staţia de cale ferată de expediţie în duplicatul scrisorii de trăsură, eliberat expeditorului de mărfuri.

(6) Mărfurile se consideră transportate în termen dacă la staţia de cale ferată de destinaţie ele au fost descărcate de calea ferată sau dacă vagoanele ori containerele cu mărfuri au fost predate destinatarului mărfurilor pentru descărcare pînă la expirarea termenului stabilit de transportare.

(7) Mărfurile se consideră transportate în termen şi în cazul în care vagoanele sau containerele cu marfă au sosit la staţia de cale ferată de destinaţie pînă la expirarea termenului de transportare stabilit şi tragerea lor s-a reţinut din cauză că terenul de descărcare a fost ocupat ori nu au fost achitate taxa de transport şi alte plăţi legate de transport, cuvenite căii ferate, ori din alte cauze ce depind de destinatarul mărfurilor, fapt consemnat într-un act de formă generală.

(8) Pentru nerespectarea termenelor de transportare, cu excepţia cazurilor prevăzute la art.55, calea ferată plăteşte penalităţi în conformitate cu art.131.

Art 59 Codul transportului feroviar în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №309 din 17.07.2003

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului