Articolul 47 Codul transportului feroviar în Republica Moldova. Pregătirea şi tragerea vagoanelor şi containerelor pentru încărcare

(1) Lucrătorul staţiei de cale ferată înştiinţează, cu cel puţin 2 ore înainte, expeditorul de mărfuri despre ora tragerii vagoanelor şi containerelor pentru încărcare cu mijloacele expeditorului de mărfuri.

(2) Calea ferată este obligată să pună la dispoziţie pentru încărcare vagoane şi containere în stare tehnică bună, cu dispozitive de fixare detaşate (cu excepţia celor nedetaşabile), curăţate în interior şi în exterior, iar în caz de necesitate – spălate şi dezinfectate, utilizabile pentru transportul anumitor tipuri de mărfuri.

(3) Pregătirea pentru umplerea cisternelor şi vagoanelor-platformă-buncăr ce aparţin căii ferate se efectuează de către aceasta sau, conform contractului, de către expeditorul de mărfuri din contul căii ferate.

(4) Pregătirea pentru umplerea cisternelor specializate care nu aparţin căii ferate sau care sînt date în arendă de aceasta se efectuează de către expeditorul de mărfuri.

(5) Corespunderea, din punct de vedere comercial, a vagoanelor şi containerelor pentru transportul anumitor tipuri de mărfuri se determină:

a) pentru vagoane – de către expeditorul de mărfuri, dacă operaţiunile de încărcare sînt executate de acesta, sau de către calea ferată, dacă operaţiunile de încărcare sînt executate de aceasta;

b) pentru containere – de către expeditorul de mărfuri.

(6) Înainte de umplerea cisternelor, expeditorul de mărfuri verifică etanşeitatea cazanelor acestora, starea tehnică a armăturii şi a dispozitivelor universale de vărsare.

(7) Expeditorul de mărfuri are dreptul să renunţe la vagoanele şi containerele neadecvate transportării anumitor tipuri de mărfuri, iar calea ferată este obligată să tragă alte vagoane şi containere în stare tehnică bună, adecvate transportării acestor tipuri de mărfuri.

(8) În cazul tragerii pe linia ferată de acces a vagoanelor încărcate în cadrul operaţiunilor duble, calea ferată determină gradul de corespundere tehnică a acestora pentru încărcarea anumitor tipuri de mărfuri.

Art 47 Codul transportului feroviar în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №309 din 17.07.2003

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului