Articolul 13 Codul transportului feroviar în Republica Moldova. Principiile activităţii economico-financiare a transportului feroviar

(1) Întreprinderile şi instituţiile de transport feroviar desfăşoară activităţi economico-financiare potrivit principiilor reglementării de stat şi ale autogestiunii economico-financiare.

(2) Construcţia şi reconstrucţia liniilor ferate publice (magistrale) şi a obiectelor cu destinaţie de mobilizare, precum şi achiziţionarea materialului rulant feroviar se consideră necesităţi de stat şi se efectuează din contul mijloacelor bugetului de stat şi mijloacelor proprii ale căii ferate.

(3) Construcţia şi reconstrucţia liniilor ferate (inclusiv electrificarea), gărilor, pasarelelor, tunelurilor, platformelor pentru călători şi a altor obiecte ale transportului feroviar, destinate prestării de servicii către populaţia din zonă, achiziţionarea de trenuri pentru traficul suburban pot fi efectuate din contul mijloacelor bugetului de stat, bugetelor locale, mijloacelor proprii ale căii ferate, precum şi din contul contribuţiilor benevole ale organizaţiilor şi cetăţenilor interesaţi.

(4) Documentele (biletele) de călătorie se vînd cetăţenilor care folosesc transportul feroviar contra costului complet, cu excepţia persoanelor care beneficiază de înlesnirile acordate prin lege la călătoria cu transportul feroviar. Compensarea costului călătoriei pentru cetăţenii beneficiari de înlesnirile menţionate se face din contul mijloacelor bugetului de stat, în modul stabilit de legislaţia în vigoare.

(5) Decontările dintre expeditorii de mărfuri şi destinatarii mărfurilor şi întreprinderile de transport feroviar pentru transportul de mărfuri şi bagaje, achitarea taxelor suplimentare pentru operaţiunile cu mărfuri şi utilizarea materialului rulant, precum şi achitarea amenzilor şi penalităţilor se efectuează în modul stabilit de prezentul cod, de alte acte normative în vigoare, precum şi de tratatele internaţionale la care Republica Moldova este parte.

(6) Pentru garantarea tuturor achitărilor care rezultă din contractul de transport al mărfurilor, calea ferată are drept de gaj asupra mărfurilor. Modul de exercitare a dreptului de gaj este stabilit de legislaţia în vigoare.

Art 13 Codul transportului feroviar în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №309 din 17.07.2003

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului