Articolul 8 Codul transportului feroviar în Republica Moldova. Patrimoniul transportului feroviar

(1) Patrimoniul întreprinderilor, organizaţiilor, instituţiilor şi obiectelor de transport feroviar care asigură nemijlocit procesul de transportare şi executare a lucrărilor de intervenţie şi repunere în funcţiune constituie, în exclusivitate, proprietate publică.

(2) Întreprinderile de transport feroviar posedă, beneficiază şi dispun de patrimoniu în conformitate cu prevederile Codului civil, Legii cu privire la întreprinderea de stat, Legii cu privire la transporturi, prezentului cod, cu alte acte legislative în vigoare, precum şi cu tratatele internaţionale la care Republica Moldova este parte.

(3) Decizia de atribuire a patrimoniului, pentru administrare economică şi gestionare operativă, întreprinderilor şi instituţiilor de transport feroviar se ia de către organul de specialitate al administraţiei publice centrale.

(4) Vînzarea, darea în arendă sau gestionarea în alt mod a bunurilor imobile administrate de către întreprinderile de transport feroviar, fără modificarea dreptului de proprietate de stat asupra acestor bunuri, se efectuează de către aceste întreprinderi, cu acordul organului de specialitate al administraţiei publice centrale, în modul stabilit de Guvern.

(5) Vînzarea, schimbul, darea în arendă, darea în folosinţă temporară cu titlu gratuit, casarea materialului rulant şi a containerelor aflate în proprietatea statului, fără modificarea dreptului de proprietate, se efectuează, în funcţie de specificul activităţii transportului feroviar, de către organul de specialitate al administraţiei publice centrale sau, din însărcinarea acestuia, de către administraţia căii ferate, în condiţiile stabilite de acesta.

(6) Vînzarea materialului rulant, a containerelor, clădirilor şi instalaţiilor neutilizate în procesul tehnologic al întreprinderii către persoane fizice şi juridice, cu modificarea dreptului de proprietate de stat asupra acestor bunuri, se efectuează în modul stabilit de Guvern.

(7) Mijloacele obţinute din operaţiuni cu bunurile prevăzute la prezentul articol se trec la veniturile întreprinderilor de transport feroviar şi trebuie să fie folosite pentru achiziţionarea materialului rulant şi a containerelor, pentru dezvoltarea capacităţilor de producţie şi construirea infrastructurii sociale a întreprinderilor la a căror balanţă se află aceste bunuri.

(8) Obiectele şi alte bunuri ale transportului feroviar care asigură nemijlocit procesul de transportare şi executare a lucrărilor de intervenţie şi repunere în funcţiune nu sînt supuse deetatizării şi privatizării.

(9) Privatizarea întreprinderilor, precum şi a obiectelor, a altor bunuri ale transportului feroviar, exceptînd cele menţionate la alin.(8), cu stabilirea termenelor şi condiţiilor de realizare a acesteia, se admite în modul stabilit de legislaţia în vigoare.

(10) Căile ferate sînt supuse înregistrării de stat în Registrul obiectelor de infrastructură tehnico-edilitară.

Art 8 Codul transportului feroviar în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №309 din 17.07.2003

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului